Napali sudionike Zagreb Pridea, osuđeni su. "Bio sam navijač, dugine boje me smetaju"

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno je osudio 42-godišnjaka na tri mjeseca zatvora jer je 3. srpnja 2021. zajedno s trojicom mladića, od kojih je jedan bio maloljetan, iskazivao mržnju prema sudionicima Pridea, piše N1

Incident se dogodio na Trgu Marka Marulića, gdje su se sudionici okupili nakon Zagreb Pridea. 42-godišnjak je s trojicom mladića oko 22:30 prišao okupljenima. "Kakva ti je to zastava pe*******", povikao je. Potom je odgurnuo jednog sudionika i uzeo mu zastavu.

Maloljetnik mu je dodao sprej i upaljač kako bi zapalio zastavu, ali to mu nije odmah uspjelo, nego su mladići kasnije zapalili zastavu. Četvorica optuženika proglašena su krivima za javno poticanje na nasilje i mržnju. 

"Smeta mi što je drukčiji od mene"

42-godišnjak je dobio tri mjeseca zatvora, dok su mladići kažnjeni uvjetno i radom za opće dobro. "Tog dana oko 21 sat s društvom sam došao na Trg Marka Marulića. Na tom se trgu okupljaju skinsi i BBB-i. Bilo ih je stotinjak, a deset do petnaest iz mog društva", ispričao je na sudu 42-godišnjak. 

"Oni su došli prije pripadnika LGBTIQ zajednice koji su došli samo kako bi nas isprovocirali. Inače, ja sam bivši navijač i te dugine boje me jako smetaju. Ta zastava mi je bila trn u oku i smeta mi što oni govore u javnosti da bi posvajali djecu. To ljude smeta, smeta mi što su drukčiji od mene", dodao je. 

Priznao je kako su uzeli zastavu. "Nije bilo fizičkog obračuna. Ja sam samo tog jednog odgurnuo za glavu, ali ga nisam udario. Nisam mu ništa govorio. Drugi su mu vikali 'Pe*******'", istaknuo je. Potvrdio je kako je pokušao zapaliti zastavu, ali nije uspio, nego je drugi mladić uzeo sprej i zapalio je. 

"Obuzele su me emocije"

"Vidio sam da dečki imaju zastavu i bili smo sretni što ćemo ju zapaliti. Nismo znali koliko ona njima znači", rekao je drugookrivljeni. 

"Dovikivali smo im da su pede*i i sotonisti te da ne bi trebali imati pravo na posvajanje djece, da je ovo katolička zemlja i da se odu liječiti. Nisam mislio ništa napraviti, no oni su nas tada počeli provocirati", naglasio je mladić, koji se predstavio kao navijač. 

"Vikali su nam da smo primitivci i idioti, homofobi i desničari. Kad su počeli mahati zastavom, obuzele su me emocije. Ne podržavam Pride, ali ni ne mrzim nikoga", nastavio je, istaknuvši kako sudionici Zagreb Pridea nisu trebali dolaziti na Marulićev trg.

"To je bila provokacija i na nju smo odgovorili", poručio je četvrti izgrednik na sudu.

Pročitajte više