INDEX OTKRIVA Narodne novine svjesno i namjerno gube ogroman novac, radi se o milijunima

Foto: FAH, 123rf

O SUMNJIVIM poslovima državne tvrtke Narodne novine - koja je nakon 64 godine uspješnog poslovanja postala gubitaš - već se dosta pisalo, a njihovim muljažama bavio se i USKOK.

>> INDEX DOZNAJE Šukerov HNS uvjetovao Narodnim novinama od koga moraju kupiti artikle

>> Kako su propale Narodne novine: "U nacionalnom je interesu da ne istražujete Davora Šukera"

>> Narodne novine naručuju skupe Šukerove kišobrane od nepostojeće kineske tvrtke?

Među suludijim odlukama Uprave te tvrtke svakako je ona iz 2015. o kupnji debelo preplaćenog promotivnog materijala kineske proizvodnje za potrebe Hrvatskog nogometnog saveza, vrijednog 11 milijuna kuna. Primjerice, pojedinačna nabavna cijena kupljenog kineskog kišobrana bila je oko 130 kuna, a keramičke šalice oko 35. Artikli koje su Narodne novine iz nepoznatog razloga kupile preko posredničke tvrtke i dalje stoje na skladištu, a njihova nabavna vrijednost veća je od 10 milijuna kuna. Čak ni po prodajnim cijenama umanjenima 50 posto Narodne novine do dana današnjeg nisu uspjele prodati ni deset posto kupljene količine kineskih artikala i po svemu sudeći - osobito što je ona kupljena za potrebe prošlog Europskog nogometnog prvenstva - tu robu nikada ni neće prodati.

Nadmašili same sebe


Međutim, posljednjim manevrom Uprava Narodnih novina nadmašila je samu sebe, a informacije o poslovno skandaloznom potezu cure i iz te državne tvrtke. Na natječaj koji je za nabavu tonera raspisala Vlada RH, odnosno njezin Središnji državni ured za nabavu, Narodne novine javile su se sa svojom ponudom i dobile dio posla koji se odnosi na tonere za HP-ove uređaje. Na tom natječaju Narodne novine dobile su posao podijelivši ga sa zagrebačkom tvrtkom Fokus, poznatim distributerom uredskog pribora. Ugovor je, nakon dobivenog natječaja, potpisan 29. studenog prošle godine.

I to sve ne bi bilo sporno da tim postupkom Uprava Narodnih novina nije pristala, potpuno svjesno, državnoj kompaniji koju vodi stvoriti milijunske gubitke i Vladinim tijelima prodavati tonere po višestruko nižoj cijeni nego što ih je platila. Ili, možemo i konkretnije.

Svjesno ušli u gubitak


Kako doznajemo iz krugova bliskih Upravi Narodnih novina, na Vladin natječaj javili su se (i dobili posao) ponudivši tonere za ukupnu cijenu od 12 milijuna kuna, dok su te iste tonere od svojih dobavljača platili 15,5 milijuna kuna, što znači da su već prilikom predaje natječajne dokumentacije svjesno ušli u gubitak od 3,5 milijuna kuna. Primjerice, tonere za HP printere 10 10/10 20 i slične Narodne novine platile su oko 180 kuna komad, a Vladi ih prodaju za približno 55 kuna. Samo na toj vrsti tonera gubitak tijekom trajanja ugovora iznosi oko 400 tisuća kuna. Isto vrijedi i za tonere za pisače HP 130 koje su platili oko 200 kuna, a Vladi prodali za 66. Rekordni gubitak Narodne novine ostvarile su takvom prodajom tonera za HP LaserJet P3015 – samo na tom artiklu će izgubiti milijun i 300 tisuća kuna. Iako se među dobavljačima od kojih Narodne novine kupuju tonere koje preprodaju Vladi nalazi pet tvrtki, indikativno je to da im preko 90 posto tih gubitaka stvara kupnja tonera od zagrebačke tvrtke Insepo.

"Tako se ubija poduzetništvo u Hrvatskoj"


"Evo, točno tako se ubija poduzetništvo u Hrvatskoj. Za poštene poduzetnike koji ne mogu poslovati s damping cijenama tu jednostavno nema mjesta. Jer da se, na primjer, Insepo prijavio na natječaj sa svojim cijenama, bio bi 3,5 milijuna kuna skuplji i jasno, ne bi dobio posao. Ovako, uz posredovanje Narodnih novina, prodali su tonere u milijunskoj vrijednosti, a gubitak će ionako snositi Narodne novine, odnosno porezni obveznici. I nikad nitko za to neće odgovarati, kao što nije odgovarao ni za 10 milijuna kuna kineske robe koja sada čami na skladištu", ogorčen je Indexov sugovornik blizak aktualnoj Upravi Narodnih novina.

U Upravu Narodnih novina bivši ministar gospodarstva, mostovac Tomislav Panenić, nakon što je ujesen 2016. smijenio Davora Čovića, smjestio je dvojicu svojih stranačkih kolega – Nikicu Pažina i Vitomira Šimića. Prvi je gradski vijećnik iz Opatije i bio je na Mostovoj listi u Osmoj izbornoj jedinici, a drugi je također bio na listi Mosta u Drugoj izbornoj jedinici. O njihovim dvojbenim stručnim referencama već se pisalo, a suočen s prigovorima na tu temu, Panenić je novinarima svisoka kontrirao pitanjem: "A koga biste vi imenovali, u koga biste imali povjerenje da će do kraja godine odraditi dobar posao i konsolidirati tvrtku?"

Trebali su uvesti red, napravili su sasvim suprotno


Unatoč tome, zaposlenici Narodnih novina očekivali su da će novoimenovani dvojac ipak pomoći u tome da se u tu državnu tvrtku uvede red i prestane sa sumnjivim poslovnim kombinacijama, no dogodilo se, tvrde upućeni, upravo suprotno. Pažin je vrlo brzo pohvatao konce i poslovne odluke počeo donositi u dogovorima s Davorom Conjarom, voditeljem službe veleprodaje koji se "proslavio" sudjelovanjem u "projektu" nabave kineske robe za potrebe HNS-a.

Odgovor iz Narodnih novina: Nabavna cijena predstavlja poslovnu tajnu


Iz Narodnih novina na upit o dotičnom poslu odgovorili su nam sljedeće: "Nabavna cijena za bilo koji artikl od bilo kojeg dobavljača predstavlja poslovnu tajnu i takve podatke ne možemo iznositi javno." No prodajna cijena ne predstavlja poslovnu tajnu pa su nam za nju, na konkretan upit za jednu od brojnih vrsta tonera, odgovorili sljedeće: "Što se tiče tonera CE253Yc, u natječajnoj dokumentaciji na javnom nadmetanju Središnjeg državnog ureda ponudili smo ga po cijeni od 1836 kn po komadu. To je javni i lako provjerljivi podatak, a po istoj cijeni smo predmetni toner isporučivali naručitelju, sukladno zakonskim propisima."

Na brojnim internetskim stranicama tvrtki koje se bave prodajom tonera, takav toner ima cijenu od 2570 do 4065 kuna.

Nadalje, iz Narodnih novina kažu: "Podatak koji ste naveli o 'cca 3,5 milijuna kuna negativnog RUC-a' nije točan i netko ga je pokušao plasirati u medije vjerojatno iz osobnih interesa, a da bi naštetio ugledu Narodnih novina jer očekujemo pozitivni RUC (razlika u cijeni, op.a.). Štoviše, takav podatak nije uopće moguće dobiti nakon svega nepuna tri mjeseca konzumacije dvogodišnjeg ugovora jer je naručitelj u natječajnoj dokumentaciji naveo procijenjene količine."

Također su nas ispravili odgovorivši da ugovor nije potpisan, kao što smo naveli, krajem studenog 2016. već sredinom prosinca.

Ali neposredno prije objave teksta doznali smo kako su upravo ovaj natječaj i uvjeti koje su ponudile Narodne novine predmet istrage DORH-a pa će ekipa iz te tvrtke svakako imati prilike objašnjavati i nabavne cijene tonera i ostale podatke koji su – u državnoj kompaniji - za medije poslovna tajna.

Pročitajte više