NASA izgubila originalnu snimku Armstrongovog spuštanja na Mjesec

JEDAN od najvrijednijih snimaka čovječanstva, spuštanje američkog astronauta Neila Armstronga na Mjesec, koja uključuje i njegov slavni govor prilikom veličanstvenog čina, prvog takvog u povijesti, netragom je nestala, potvrdio je glasnogovornik NASA-e.

Video zapis Armstrongove svemirske šetnje, 20. srpnja 1969. godine, koji su pogledali milijuni ljudi, bio je u NASA-inoj bazi podataka, te je prilikom prijenosa jednostavno nestao, javlja CNN.

Glasnogovornik Grey Hautaloma još je priznao i kako za snimkom u NASA-i tragaju već više od godinu dana.

"Istina, materijale nismo vidjeli neko vrijeme. Tražimo ih više od godinu dana, ali nikako da izniknu." - kazao he Hautaloma.

Zanimljivo je da se na originalnom zapisu osim Armstrovog izgovora slavne rečenice "Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo", prilikom prvog spuštanja na mjesec u povijesti, nalaze i podaci o zdravstvenom stanju astronauta kao i tehničkoj ispravnosti letjelice za vrijeme svemirske misije.

"Ne mogu reći da smo zabrinuti, jer svi podaci s originalne vrpce su pohranjeni na kopijama, samo u nešto drugačijem obliku." - dodao je Hautaloma.

emitirane preko televizije, a nekoliko isječaka postavila je na download preko svojih službenih stranica.

CNN je odmah objavio kako se te snimke po kvaliteti nikako ne mogu mjeriti s nestalim originalom. Da podsjetimo, NASA-ine kamere koje su 1969. snimale povijesni trenutak bile su napredne za to doba, ali zbog toga i nekompatibilne s opremom TV postaja. Originalni materijal se zbog toga emitirao na posebnom monitoru, s kojeg bi se TV kamerama slika jednostavno presnimila, te potom distribuirala preko televizijskih ekrana.

Glasnogovornik NASA-e tvrdi da original, sve i da bude pronađen, više ne bi služio svrsi, "jer  magnatske vrpce i ostali zastrarjeli oblici medija  tijekom godina propadaju, što je posve uobičajeno."

Dodao je i kako se originalna snimka čuvala u Nacionalnom Arhivu, odakle je tek kasnih 70-ih vraćena u NASA-u.

"Prevrćemo papirologiju kako bi točno ustanovili gdje je snimka posljednji put pohranjena." - zaključio je Hautaloma.

Otakako je ljudska noga prvi put kročila na Zemljin satelit, zaživjele su razne teorije zavjere, kako je spuštanje čovjeka na Mjesec čista NASA-ina izmišljotini, a koje bi nakon misterioznog nestanka originalne snimke u Americi mogle ponovo postati aktualne i glasne.

D.R./CNN.

Pročitajte više