NASA objavila genijalan video s Marsa, saželi su pet godina u samo par minuta

FOTO: NASA

NASA je u kolovozu ove godine objavila fascinantni video koji predstavlja kratak pregled pejzaža i otkrića što ih je na Marsu u pet godina svoje misije snimio rover Curiosity.

Budući da pokretni laboratorij i dalje nastavlja fascinirati svojim istraživanjima, a da video vrijedi vidjeti, odlučili smo ga podijeliti s čitateljima Indexa.



Rover je svoju misiju započeo 5. kolovoza 2012. nakon što je meko sletio u krater Gale Crvenog planeta na nosaču-kranu pogonjenom raketnim motorima.

Kontrolori misije bili su oduševljeni uspjehom ovoga načina spuštanja koji je tada bio prvi puta primijenjen u svemirskim misijama.

Rover sletio u područje koje je nekad bilo jezero


Nedugo potom uslijedilo je novo otkriće i novi razlog za oduševljenje – pokazalo se da je rover sletio u područje koje je prije više milijardi godina bilo jezero u kojem je možda moglo biti mikroorganizama. Istraživanja su pokazala da je tlo takvog sastava koji ukazuje da je svojevremeno bilo muljevito.

Curiosity je prvu godinu svojih istraživanja proveo u krateru. Nakon toga zaputio se do udaljenog vrhunca Sharp koji se iz središta Galea uzdiže čak 5,5 km uvis. U prvoj fazi prešao je oko 17 km i pritom se uspeo do visine od oko 300 metara. U rujnu je krenuo strmiji uspon uz obronke tijekom kojeg se uspeo za narednih 65 metara, što je otprilike visina nebodera od 20-ak katova.

Tijekom uspona na brdo rover je zabilježio zanimljive promjene u tlu – uslijedile su formacije kakve bi se očekivale za obalna područja, na prijelazima iz vode u kopno.

Glavni predmet njegova trenutnog istraživanja je greben Vera Rubin koji je zanimljiv po svojem sastavu (ima dosta hematita) i po otpornosti na eroziju. Znanstvenici se nadaju da će im sastav tla u tom području otkriti nove informacije o povijesti i evoluciji Crvenog planeta. Curiosity je u pet godina snimio i na Zemlju poslao više od 200.000 fotografija.

Pročitajte više