Naša Podravka, kadar partijski, krastavci španjolski

Foto: Index, Podravka

NAKON što je objavljeno da bi država mogla prodati svojih 25 posto dionica Podravke javio se cijeli niz političara i sindikalaca koji su se pobunili zbog prodaje, jer se navodno radi o strateško važnoj kompaniji.

Laburisti su čak najavili i prosvjed protiv prodaje jer smatraju, između ostalog, da bi prodaja državnog udjela rezultirala katastrofom za Koprivnicu te da bi njenom prodajom, poljoprivreda tog kraja izgubila perspektivu "jer će novi vlasnik kupovati jeftin loš repromaterijal na stranim tržištima."

Podravka, naravno, kao i sve ostale kompanije u svijetu - osim u Sjevernoj Koreji, Venecueli i Kubi - sirovine za svoju proizvodnju kupuje tamo gdje je povoljnije i gdje ih ima u dovoljnim količinama za industrijsku proizvodnju.

Kompanije žele kupovati jeftinije i bolje

Pronašli smo niz Podravkinih proizvoda za koje su sirovine uvezene i sada dok je pod "državnom kontrolom", pa su tako krastavci iz Španjolske, grašak, mrkva i mahune iz Mađarske, kompot od breskve iz Grčke.

Nije teško pretpostaviti da se radi o sirovinama koje je nemoguće u dovoljnim količinama naći na domaćem tržištu, ili su skuplji. A svaka kompanija koja želi biti i ostati profitabilna, mora voditi računa o svojim interesima i kupovati jeftinije i bolje.

Zašto u Hrvatskoj nije moguće kupiti jeftine i dobre krastavce, nego ih je jeftinije uvesti iz Španjolske - to je "strateško" pitanje kojim bi se političari mogli pozabaviti, umjesto da se "petljaju" u poslovanje kompanija.

Vrlo uspješna proizvodnja rajčice u Istri

I tako, dok bi političari upravljali "strateškom" kompanijom, koja je zapravo većinski privatna - u vlasništvu mirovinskih fondova i malih dioničara, poljoprivreda u Hrvatskoj je propala upravo zahvaljujući tim istim političarima.

O tome najbolje govori podatak da čak 50 posto poljoprivrednog zemljišta kojim država strateški upravlja - stoji neobrađeno.

S druge strane, Podravka u suradnji s kooperantima u Istri ima vrlo uspješnu proizvodnju rajčice.

Prošle godine su u 50 dana preradili 10 tisuća tona istarske rajčice, što je najbolji rezultat u više od 100 godina. Za to sasvim sigurno nisu zaslužni političari i njihove strategije, već su u tom poslu svoj interes našli i kooperanti i Podravka.

Podravka krastavci iz Španjolske

Žute mahune iz Mađarske

 
Podravkina leća i slanutak iz Italije


Kompot od breskve iz Grčke

Brokula iz Mađarske

Sjeckana rajčica iz Italije

Smeđi grah iz Italije

Kukuruz iz Mađarske

Začini iz Češke

 

Pročitajte više