NASA: Prerano za reći što je uzrokovalo eksploziju Columbije

Američka svemirska agencija NASA u subotu je priopćila da još ne može utvrditi uzroke eksplozije raketoplana Columbija u kojoj je poginulo svih sedam astronauta.L

Ron Dittemore, menađer programa shuttle u kontrolnom centru misije, rekao je da je NASA zaustavila sve letove raketoplana dok se uzroci nesreće ne utvrde, te da su rasporedi svih idiućih misija neodređeni.

Dittemore je rekao da je NASA prve indicije o problemima primila pola sata prije predviđenog slijetanja, kada je izgubljen prijenos podataka iz lijeve strane letjelice.

Raketoplan je eksplodirao 16 minuta prije predviđenog slijetanja u svemirski centar Kennedy na Floridi.

´Još ne možemo reći što je izazvalo gubitak Columbije. Trebat će nam neko vrijeme da to proradimo´, rekao je Dittemore novinarima.

Dittemore, vidno shrvan emocijama, rekao je da su on i drugi dućnosnici NASA-e snažno potreseni katastrofom, no zajamčio je da će NASA pronaći sve potrebne odgovore. Ostaci letjelice, od kojih neki mogu biti kontaminirani, zaplijenjeni su, dodao je.

Također je rekao kako nije primio ´ni jednu pravu informaciju o ostacima olupine i statusu posmrtnih ostataka članova posade´.

Pročitajte više