NASA snimila nevjerojatne fotografije svijeta s najviše vulkana u Sunčevom sustavu

Foto: NASA

NASA-ina sonda Juno snimila je nove fotografije vulkanski najaktivnijeg tijela u Sunčevom sustavu. Letjelica je 15. listopada proletjela pored Jupiterovog mjeseca Ija (Io) približivši mu se na samo 11.680 kilometara. Na novim slikama možemo vidjeti Mjesečevu sjevernu polarnu regiju, ali i vulkanske oblake koji su se nadvili iznad erupcija.  

Ija je izuzetno vulkanski aktivno tijelo, znanstvenici procjenjuju da na njemu u bilo kojem trenutku eruptira oko 150 od 400 poznatih vulkana. Ove najnovije fotografije su najdetaljniji prikaz Ijine površine nakon Jupiterove sonde Galileo, koja je proučavala plinovitog diva i njegove mjesece između 1995. i 2003. godine.  

Svijet načičkan vulkanima 

Ija je fascinantan objekt. Tek je malo veći od Zemljina Mjeseca i potpuno je načičkan vulkanima. Na infracrvenim snimkama (slika dolje) se može vidjeti kako na površinu nadire rastaljeni materijal i stvara ogromna jezera lave, piše Science Alert.

Ovakva izražena vulkanska aktivnost posljedica je Ijine specifične orbite. Naime, njena orbita je u obliku elipse, što znači da varira gravitacijski utjecaj Jupitera, mijenjajući pritom oblik samog mjeseca. Na ovo svemirsko tijelo gravitacijski utječu i drugi Jupiterovi mjeseci - Kalista, Europa i Ganimed; što dodatno zagrijava maleni mjesec i potiče vulkansku aktivnost. 

Ija stvara ultraljubičaste aurore na Jupiteru 

Spomenute gravitacijske sile imaju nevjerojatan učinak. Konstantna struja plina sumpornog dioksida koji izbija iz Ije odlazi u Jupiterovu orbitu, gdje formira ogroman tok plazme koji se stalno kreće i ubrzava duž linija magnetskog polja divovskog planeta. Kada dosegne polove, materijal pada u Jupiterovu atmosferu i stvara trajne ultraljubičaste aurore, nevidljive golim okom. 

Na novim fotografijama možemo vidjeti detalje sjevernog polarnog područja na Iju kojem su smještene nevulkanske planine koje dosežu visinu do 6000 metara. Na rubovima Mjeseca snimljena su i najmanje dva vulkanska oblaka (slike dolje).  

S time da Juno još nije ni gotov sa svojim poslom. Sonda će u nadolazećim mjesecima preletjeti izuzetno blizu Ije i prići na samo 1500 kilometara udaljenosti. Tako da nas čeka još nevjerojatnih fotografija. 

Pročitajte više