NASA uspješno lansirala rover koji će tragati za životom na Marsu

Screenshot: NASA

NASA je u 13:50 na Mars lansirala rover Perseverance čiji će zadatak biti da na Crvenom planetu traži ostatke drevnih mikroba koji su možda nastanjivali to udaljeno područje prije više od tri milijarde godina.

Rover je krenuo u svemir na raketi Atlas V, a lansiranje možete pratiti uživo na Indexu (video dolje).

Prikupljat će uzorke stijena i tla

Prijašnji američki roveri ukazali su na to da je na Marsu život moguć, tj. da postoje povoljni uvjeti za život. Perseverance, poboljšana verzija robota Curiosity koji se na Mars spustio 2012., analizirat će stijene Marsa, a prije svega uzet će uzorke koje će sljedeća misija donijeti na Zemlju 2031. godine, piše AFP. 

"Još ne znamo je li bilo života na Marsu, a ova misija, nazvana Mars 2020, pokušat će odgovoriti na to pitanje. Prvi put u povijesti NASA je posvetila misiju astrobiologiji, istraživanju života, sadašnjeg ili bivšeg, na jednom drugom svijetu", rekao je Jim Bridenstine, čelnik NASA-e.

Rover Perseverance trebao bi na Mars putovati sedam mjeseci i sletjeti u krater Jezero 18. veljače 2021. godine. Radi se o roveru sa šest kotača koji je težak 1040 kilograma. Na sebi ima mali helikopter Ingenuity koji će pokušati letjeti i tako istraživati Crveni planet. Na roveru se također nalazi robotska ruka, niz kamera, par mikrofona i druga dodatna oprema.

Perseverance će pomoću dva lasera i rendgena koji može obavljati kemijsku analizu tražiti dokaze o postojanju drevnih fosiliziranih mikroba. Također će prikupiti uzorke stijena i tla za buduću misiju koja će ih za desetak godina donijeti na Zemlju radi daljnjeg proučavanja.

Rover bi na udaljenom planetu trebao provesti najmanje jednu marsovsku godinu, odnosno 687 zemaljskih dana, piše NASA.

Zašto baš krater Jezero?

Krater Jezero na Marsu širine je 45 kilometara, a nalazi se na zapadnom rubu Isidis Planitie, velikog udarnog bazena koji je smješten sjeverno od ekvatora.

Ovaj krater je vjerojatno u svojoj drevnoj prošlosti bio velika oaza. Prije 3 do 4 milijarde godina na tom je području tekla rijeka i stvarala vodeno tijelo veličine jezera Tahoe te taložila sedimente prepune minerala i gline.

Znanstveni tim iza rovera Perseverance vjeruje da bi se u toj davnoj delti mogle nalaziti očuvane organske molekule i drugi potencijalni tragovi koji upućuju na drevni život na Marsu.

Pročitajte više