Nasilnici s Platka mogli bi se izvući s bijednom kaznom

Foto: Goran Kovacic, Nel Pavletic/PIXSELL

DIVLJAČKO premlaćivanje na Platku policija zasad tretira kao prekršaj, zbog čega bi se počinitelji mogli izvući s blagom kaznom.

Istrenirani MMA borci, podsjetimo, u nedjelju navečer na Platku su divljački napali ljude nakon što su na skijalištu driftali BMW-om. Auto im je ostao zaglavljen pa su pomoć zatražili od djelatnika zimske službe. Tu je došlo do brutalnog napada u kojem su pretučeni dva HGSS-ovca i jedna djevojka.

Evo kako je izvijestila policija

Policija ovaj slučaj zasad tretira kao prekršaj, a napadači, čija imena je prvi objavio Index, Luka Tiriel Abramović, Matej Krunić i Lovro Pavelić, su na slobodi. 

>>Policija se nakon 2 dana javila o brutalnom napadu na Platku, napadači su na slobodi

"Tijekom dosadašnjeg istraživanja, policija je utvrdila da su trojica hrvatskih državljana, starosti 21 i 22 godine, počinila prekršaj iz čl. 6. naročito drsko i nepristojno ponašanje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, i protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi nadležnom općinskom sudu.

O prekršaju 21-godišnjeg vozača policija je dostavila i obavijest komunalnom redarstvu u čijoj je nadležnosti daljnje procesuiranje", ovo su službene riječi policije.

Udarac nogom u glavu

Kako se može vidjeti na snimci, obračun je trajao neko vrijeme i dijelom je bio fizički, a dijelom verbalni. Sve se odvijalo pred par desetaka posjetitelja skijališta. Nakon prvog dijela fizičkog obračuna, u kojem je Abramović udario HGSS-ovca, uslijedio je drugi u kojem su HGSS-ovci i njihovi prijatelji uzvratili napadačima.

>>Snimka potvrđuje da su MMA-ovci počeli fizički napad, HGSS-ovca udarili u glavu

U jednom trenutku netko od muškaraca iz kruga HGSS-ovaca tko je u obračunu pao i sjedi na tlu dobiva od jednog od MMA-ovaca u crnoj jakni udarac nogom u glavu. Na snimci se vidi i ženska osoba o kojoj policija danas na presici nije htjela ništa reći, premda je ona ozlijeđena. Čini se da MMA-ovci i nju udaraju.

Svjedok: Oni su htjeli ubiti tog čovjeka

"Oni su htjeli ubiti tog čovjeka", rekao je za Dnevnik.hr muškarac koji je sa svojom partnericom spasio članove HGSS-a.

Kaže da su ga MMA borci cipelarili. "Tučnjava je trajala punih dvadeset minuta. U jednom trenu sam se borio s trojicom. Maknuo sam od HGSS-ovca onog koji ga je nokautirao", prepričava. Braneći gorske spašavatelje, završio je sa slomljenom rukom.

Napali su i njegovu partnericu, ženu u kasnim četrdesetim godinama, i čak je četiri puta udarili. Njoj su nakon drugog liječničkog pregleda utvrdili unutarnje krvarenje u plućima. "Pogledao sam snimku nadzorne kamere koja je sve zabilježila. Plakao sam dok sam to gledao", rekao je napadnuti.

Pravnik Maršavelski: Ovo je kazneno djelo nasilničkog ponašanja

Uglavnom, za Index je izvanredni profesor na zagrebačkoj Katedri za kazneno pravo Aleksandar Maršavelski rekao da je ovdje riječ o kaznenom djelu nasilničkog ponašanja.

>>Nobilo: Neka policija objavi snimku. Nije isto jesu li nekog ošamarili ili cipelarili

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je da je ključno kakve će biti kvalifikacije ozljeda koje su pretrpjeli napadnuti.

"Pojavila se informacija da imamo frakturu kosti. U pravilu se to tretira kao teška tjelesna ozljeda. Ima izuzetaka, kao lom nosne kosti bez pomaka. No, mediji navode da je riječ o kosti unutar šake, što znači da je moguće i da je on nekoga udario šakom i tako sebi slomio kost", navodi ovaj odvjetnik.

"U svakom slučaju, iznenađujuće bi mi bilo da tu nema nikakvih tjelesnih ozljeda, s obzirom na to da su sudionici bili istrenirani ljudi. Lakša tjelesna ozljeda je kazneno djelo koje se goni po privatnoj tužbi. Postoji i kazneno djelo pokušaja teške tjelesne ozljede, kada se u obzir uzima nečije postupanje, spremnost i namjera da se nekome nanesu povrede", objašnjava Nobilo.

Nobilo: Ako im se presudi po prekršajnoj prijavi, to je gotova priča

No jednom kad su osuđeni po prekršajnoj prijavi, može li im se suditi po kaznenoj prijavi? Danas smo se s tim pitanjem ponovo obratili odvjetniku Nobilu. On je izričito naglasio kako ne može.

"Ne. To je gotova stvar. Ne može onda biti osude za kazneno djelo. To su odavno utvrđeni stavovi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Država ne može kažnjavati dva puta za isto", rekao je on.

"Jednom kad oni plate kaznu za prekršaj, ne žale se, priča je završena. Ono što DORH može jest to da to spriječi, naloži policiji da povuče prekršajnu prijavu dok ne odluči. Tu je DORH nadređen. Ali kad se presudi, ne može se više progoniti", objasnio je Nobilo.

Ogromna razlika što se tiče kazni

Što se tiče kazni, ona za kazneno djelo nasilničkog ponašanja definirana je člankom 323.a. 

"Tko nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu drugoga dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine", stoji u Kaznenom zakonu.

Kako smo napomenuli, policija je utvrdila da je MMA trojac počinio prekršaj iz čl. 6. naročito drsko i nepristojno ponašanje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kazna? Od 20 do 170 eura ili kazna zatvora do 30 dana.

DORH naložio dodatne izvide

Inače, DORH se danas oglasio o ovom slučaju. Iz DORH-a kažu da nisu primili kaznenu prijavu, ali da provode dodatne izvide nakon primitka posebnog policijskog izvješća.

"Državno odvjetništvo ne potvrđuje primitak kaznenih prijava i posebnih izvješća, no zbog velikog interesa javnosti i zaprimljenih više upita za konkretni predmet, odgovaramo da je ovo državno odvjetništvo zaprimilo posebno izvješće Policijske uprave primorsko-goranske vezano za događaj na Platku od 29. siječnja 2023.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon analize zaprimljenog izvješća, odlučilo da je, na temelju članka 206. i 206.g Zakona o kaznenom postupku, potrebno provesti dodatne izvide po okončanju kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka o čemu će biti objavljeno priopćenje na mrežnoj stranici", kažu iz DORH-a.

Pročitajte više