Nasilno postupanje američke policije: Stavili lisice 8-godišnjaku jer je nosio štap

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

PREMA izvješću njujorškog Gradskog odbora za reviziju žalbi (CCRB), gradske agencije koja istražuje i donosi nalaze o pritužbama zbog nedoličnog ponašanja policije, među optužbama za nesavjesno postupanje nalazi se i podaci da je policija stavila lisice 8-godišnjem dječaku jer je nosio štap, zaustavila i pretražila 11-godišnjeg dječaka crne boje kože jer se rukovao i pritisnula uz ogradu 17-godišnjeg crnca jer je nosio ruksak.

Ovo su samo neke od nekoliko nedavno utemeljenih optužbi za nesavjesno postupanje koje su pokrenute protiv službenika policijske uprave u New Yorku, navodi se u izvješću. Spomenuto izvješće objavljeno je jučer, a analizira 112 pritužbi prilikom postupanja s mladim stanovnicima New Yorka od siječnja 2018. do lipnja 2019, piše CNN.

Prema izvješću CCRB-a, od 112 istraženih pritužbi mogućeg policijskog nasilja nad mladima, 29% je potkrijepljeno, što znači da su utemeljene na dokazima. 42% je bilo neutemeljeno, što znači da nije bilo dovoljno dokaza pomoću kojih bi se utvrdilo je li bilo nedoličnog postupanja. 13% optuženika je oslobođeno, što znači da je zabilježen incident, ali nije bilo nedoličnog ponašanja, a 10% je bilo neutemeljeno, odnosno otkriveno je da do navedenog incidenta nije ni došlo.

8-godišnjak sa štapom

U ožujku 2018. skupina dječaka crne boje kože i Latinoamerikanaca u dobi od 8 do 14 godina šetala se prema svojim kućama, razgovarala i smijala se. Neki od njih igrali su se sa štapovima koje su pokupili sa zemlje, navodi se u izvješću CCRB-a.

Ubrzo im je prišlo više policijskih automobila. Policajci su izašli iz vozila, a jedan od njih je izvukao pištolj i rekao dječacima da stanu uz zid. Oni su ih poslušali, a policajci su ih pretražili. Mada kod njih nisu našli oružje, policija je odlučila povesti osmogodišnjaka i 14-godišnjaka u stanicu i procesuirati ih zbog izazivanja nereda jer su trčali po ulici sa štapovima.

U cijelom incidentu sudjelovalo je osam do 10 policijskih vozila te 10 do 16 policijskih službenika, navodi se u izvješću.

Tijekom istrage događaja, dva su službenika izjavila kako su zaustavili skupinu jer su dobili dojavu da je grupa 20-godišnjih Latinoamerikanaca s mačetama i palicama ganjala drugu skupinu. Međutim, policajci nisu dali usklađene izjave o tome što su djeca radila prije nego što su ih zaustavili i pretražili.

CCRB je nakon istrage preporučio procesuiranje dvojice policajaca.

Pročitajte više