Nastavlja se odsukavanje hrvatskog broda na Azorima

OPERACIJA odsukavanja hrvatskog broda za prijevoz kontejnera "CP Valour" na portugalskom otočju Azori počela je u ponedjeljak poslije podne uz pomoć ruskog tegljača Krilova, kazao je u ponedjeljak za Hinu Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

U 14 sati po mjesnom vremenu, odnosno u 15 sati po hrvatskom vremenu odsukavanje je počelo, ali još nije završeno, rekao je djelatnik Ureda za odnose s javnošću MVPEI-a.

Na brodu je 21 hrvatski pomorac i svi su živi i zdravi, kazao je Ured.

Portugalske lučke vlasti spremne su, u slučaju potrebe ili na zahtjev kapetana, obaviti evakuaciju posade, no zasad kapetan broda to nije zatražio niti za to ima potrebe, prenio je Ured MVPEI-a podatke iz hrvatskog veleposlanstva u Portugalu.

Kako su ranije prenijeli hrvatski mediji, CP Valour je plovio iz Montreala za Valenciju s teretom od 860 kontejnera za mediteranske luke, a u petak navečer, zbog problema na glavnom pogonskom motoru, skrenuo je s rute i nasukao se u zaljevu Baia do Norte, na najzapadnijem azorskom otoku Fayal.

CP Valour plovi pod bermudskom zastavom, a u nedjelju ga je pokušao odsukati najmoćniji tegljač na svijetu ruski Fotiy Krilov koji je tom prigodom oštetio propeler.

No kvar je popravljen, potvrdio je MVPEI i odsukavanje je nastavljeno u ponedjeljak.

Kapetan Ante Čule kazao je u izjavi za Hrvatski radio da na brodu nema znatnijeg oštećenja te da će brod nakon odsukavanja nastaviti normalnu plovidbu.

Pročitajte više