Nastavlja se suđenje Nevenki Tuđman

SUĐENJE kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman, optuženoj za nezakonito posredovanje, odnosno da je namještajući poslove dok joj je otac bio na vlasti zaradila oko 1,7 milijuna kuna, nastavit će se u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Suđenje se nastavlja saslušanjem drugooptuženog Igora Kneževića, bivšeg poslovnog partnera Nevenke Tuđman koji je u istrazi, ali i na početku suđenja u lipnju ove godine priznao krivnju. Nevenka Tuđman tada je izjavila da se ne osjeća krivom.

Opisujući njihov poslovan odnos, Knežević je na raspravi u lipnju objasnio da je Nevenka Tuđman bila zadužena da mu omogući pristup državnoj upravi kako bi lakše dolazio do poslova ugradnje telekomunikacijskih sustava, dok je on sa svojom tvrtkom bio zadužen za njihovo obavljanje.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) tereti Nevenku Tuđman da je koristeći svoj društveni položaj i ugled dok joj je otac bio na vlasti, omogućila Kneževiću ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević navodno zaradio više milijuna kuna, a Nevenka Tuđman oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Knežević je optužen za utaju poreza i drugih davanja, ali i za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

Tužiteljstvo je za sada predložilo saslušanje 15-tak svjedoka.

Pročitajte više