Ministarstvo zdravstva žestoko prozvalo liječnike obiteljske medicine

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

NASTAVLJA se sukob između ministarstva zdravstva i liječnika obiteljske medicine.

Beroš je jučer, podsjetimo, liječnike obiteljske medicine prozvao da ne ispunjavaju svoje obveze.

"Uvedite u centralni registar covid pozitivne i kontaktirajte njihove kontakte. Po Zakonu uloga je primaraca da u tome sudjeluju. Molim da svi skupa budemo svjesni svoje odgovornosti. Nikoga ne prozivam za nerad, za bilo što. Najmanje sam u toplom kabinetu, moja fotelja je prevruća, dajem sve od sebe. Oni kažu da su pretrpani. Dođite u Ministarstvo i pokazat ću vam koliko primjedbi dobivamo da građani ne mogu dobiti primarnu zdravstvenu zaštitu", kazao je jučer ministar Beroš.

> Beroš objavio kakvo je stanje u bolnicama pa prozvao obiteljske liječnike

Nataša Ban Toskić, predsjednica koHOM-a, gostujući u Dnevniku rekla je kako obiteljski liječnici od početka epidemije skrbe o svim svojim pacijentima i svim njihovim bolestima te da sve teže savladavaju obim posla koji im je stigao s epidemijom.

> Predstavnica obiteljskih liječnika odgovorila Berošu

"Izjavu ministra Beroša smatram u najmanju ruku nekorektnom, da za sve propuste zdravstvenog sustava pokušava okriviti obiteljske liječnike", rekla je Ban Toskić naglasivši kako kao predsjednica koHOM-a to oštro odbacuje.

Javilo se ministarstvo zdravstva, prozvalo liječnike

Sad se javilo ministarstvo zdravstva.

"Mnogi pacijenti pozitivni na COVID-19 žale se na nedostupnost liječnika obiteljske medicine. Ministarstvo zdravstva i HZZO traže žurno uključenje 'primaraca' u redovito ispunjenje obveza.

Potrebno je naglasiti kako ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze.

Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano traži od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezana uz postavljanje dijagnoze COVID-19 kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima.

Najveći dio sustava javnog zdravstva predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa COVID-19 te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje", stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.

Pročitajte više