Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu unatoč nasilju policije i desecima poginulih

Foto: EPA

IRANCI su dvanaestu noć zaredom izašli na ulice u više gradova kako bi prosvjedovali protiv smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija, unatoč njihovu nasilnom gušenju u kojemu su poginuli deseci ljudi.

>> Policija nemilice ubija mlade Iranke na ulicama. One i dalje marširaju

Unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih pobunjenicima koji "nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini".

Uhićena jer nije pokrila glavu, umrla u bolnici tri dana kasnije

Prosvjedi se održavaju svaku večer od 16. rujna, kada je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini umrla u bolnici tri dana pošto je u Teheranu uhićena zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja po kojima žene u Islamskoj Republici Iranu u javnosti moraju pokrivati glavu.

Oporbena glasila sa sjedištem u inozemstvu pišu da su se prosvjedi nastavili danas navečer u nizu gradova. No aktivisti su rekli da je slanje snimaka sve teže zbog poremećaja internetskih veza.

U Sanandaju, upravnom središtu pokrajine Kurdistana, na sjeverozapadu, gdje je rođena Mahsa Amini, žene su viđene kako skidaju rupce s glave dok muškarac pali transparent s fotografijom vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija u Chirazu, objavio je Iran International TV sa sjedištem u Londonu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više