NASTAVLJEN SUMMIT U SHARM-EL-SHEIKHU; ARAPI PROTIV RATA U IRAKU

ELSHEIKH, 1. ožujka (Hina/AFP) Summit Arapske lige nastavio se iza zatvorenih vrata nakon teških riječi koje su u subotu izmijenili libijski čelnik Moamer Gadafi i saudijski princ Abdallah, nakon čega je prekinut i izravni prijenos sjednice.

Uzimajući riječ na summitu Arapske lige, Gadafi je izjavio da mu je saudijski kralj Fahd rekao 1990. nakon što je Irak izvršio invaziju na Kuvajt da je Saudijska Arabija spremna ´urotiti se i s đavlom´ kako bi se obranila od iračke prijetnje. Saudijski princ ga je prekinuo rekavši da ´Saudijska Arabija nije agent kolonijalizma´, dodavši: ´A ti? Tko te doveo na vlast? Ti si lažljivac i čeka te grob´.

Tijekom summita u egipatskom Sharm-el-Sheikhu, arapski čelnici izjasnili su se protiv rata u Iraku, ali su ostali podijeljeni oko načina kako ga izbjeći.

Šefovi država ili predstavnici 22 zemlje članice Arapske lige koji su jedan za drugim zauzeli mjesto za govornicom kazali su kako su protiv rata.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak zatražio je od UN-a ´potrebnu odgodu´ kako bi se provele rezolucije UN-a o razoružanju Iraka.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je da će Arapi ´platiti cijenu´ ako ne uspiju spriječiti rat. On je predložio rezoluciju u kojoj će se jasno istaknuti potreba da se vojna postrojenja ne daju za rat. ´Ne tražimo povlačenje stranih snaga i stranih baza...ali važno je da utjecaj tih snaga ne pređe granice zemalja u kojima su stacionirane´, rekao je šef sirijske države.

Jordanski kralj Abdallah upozorio je da bi rat bio ´užasan´. ´Iako su izgledi da se izbjegne rat protiv Iraka..postali mali, to nas ne treba spriječiti da nastavimo s naporima´, rekao je.

To jedinstvo protiv rata skriva međutim duboke podjele između radikala i umjerenih, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su, na opće iznenađanje, podijelili novinarima dokument u kojem traže od iračkog predsjednika Sadama Huseina da napusti vlast.

Palestinski predsjednik Jaser Arafat koji se konferenciji obratio putem video-linka, optužio je Izrael da potiče Sjedinjene Države da povedu rat protiv Iraka.

Pročitajte više