Nastavljeno suđenje baranjskim Srbima optuženima za ratni zločin

IZLAGANJEM završnih riječi optužbe i obrane na osječkome Županijskome sudu danas je nastavljeno suđenje osmorici mještana baranjskoga mjesta Luča, optuženima za kazneno djelo protiv civilnog stanovništva.

Optuženike Marko Čanadić, Čedomir Kovačić, Milisav Stojanović, Savo Stojanović, Goran Božić, Petar Petrović, Branko Petrović i Miroslav Lazarević terete se da su, kao članovi štaba tzv. teritorijalne obrane, od kolovoza 1991. do svibnja 1995. godine fizički i psihički zlostavljali nesrpsko stanovništvo Luča, da su Hrvatima ograničavali kretanje i oduzimali imovinu te ih zastrašivali pucajući im po kućama i lišavajući ih slobode.

Tereti ih se i za organiziranje prisilnih radova te za uništavanje katoličke crkve u Luču.

Optuženicima se sudi u odsutnosti jer su u vrijeme mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja napustili Hrvatsku.

Županijsko državno odvjetništvo na prošloj glavnoj raspravi, održanoj u lipnju, odustalo je od daljnjeg kaznenog progona optuženika Dragana Marjanovića, koji je jedini bio dostupan hrvatskom pravosuđu, i kojemu je izmijenjenom optužnicom pripisano kazneno djelo sudjelovanja u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske, te optuženika Milivoja Vukovića, kojemu je pripisano kazneno djelo povrede ravnopravnosti građana.

Zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Željko Krpan rekao je da je dokaznim postupkom i ispitivanjem 46 svjedoka - među kojima su bili prognani Hrvati i Srbi koji su ostali živjeti u mjestu - utvrđeno da su optuženici počinili kaznena djela za koja ih se tereti te predložio sudskom vijeću da ih proglasi krivima i osudi po zakonu.

Branitelji optuženika u završnoj riječi kazali su kako nije nedvojbeno utvrđeno da su njihovi branjenici počinili kaznena djela iz optužnice te predložili da ih se oslobodi krivnje.

Sudsko vijeće objavit će presudu u četvrtak, 28. kolovoza.

Pročitajte više