Nastavljeno suđenje za ratno zločin u Lovasu tijekom srpske agresije i okupacije

PRED vijećem Županijskog suda u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku koji se od 2003. godine vodi protiv 17 osoba, optuženih da su 1991. godine tijekom srpske agresije i okupacije mjesta Lovas, kod Vukovara, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Suđenju je nazočan jedino sedamnaestooptuženi Ilija Vorkapić (58) dok se ostalim optuženicima sudi u odsutnosti jer se nalaze u bijegu.

Optužene se tereti da su kao pripadnici Teritorijalne obrane i četničkog odreda "Dušan Silni" sudjelovali - zajedno s pripadnicima Novosadskog korpusa bivše JNA - u topničkim i pješadijskim napadima na Lovas i okupaciji toga mjesta 10. listopada 1991. godine.

Po ulasku u mjesto ubijali su ljude koje su zatekli na ulicama a tijekom okupacije Lovasa odvodili su Hrvate na prisilni rad, zatvarali ih i mučili te silovali žene hrvatske nacionalnosti s ciljem etničkog čišćenja i stvaranja "velike Srbije".

Tijekom srpske agresije i okupacije Lovasa ubijeno je i poginulo 69 mještana Lovasa, razrušene su i zapaljene brojne obiteljske kuće, do temelja je srušena katolička crkva te su uništeni gospodarski pogoni.

Na današnju glavnu raspravu, od devet pozvanih svjedoka odazvao se jedino svjedok Ivan Grčanac koji je izjavio kao se u vrijeme srpske agresije i okupacije Lovasa u jesen 1991. godine nalazio u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, obiteljska imovina, koju je imao u Lovasu, tijekom okupacije je opljačkana a otac, Marko Grčanac odveden u zarobljenički logor Stajićevo.

Svjedok Ivan Grčanac također je rekao kako je, po pričanju mještana Lovasa, njegova kuća "druga gorjela u selu", no da još uvijek nije saznao tko mu je zapalio kuću, kao i kuću njegova sina Josipa.

Za optuženog Iliju Vorkapiću rekao je kako ga pozna, da je čuo kako je bio odjeven u vojnu odoru te bio s pripadnicima bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba.

Saslušavanjem iskaza Ivana Grčanca, sudac Ante Zeljko prekinio je glavnu raspravu čiji će se naknadno odrediti.

Pročitajte više