Nastavljeno svjedočenje generala Luke Džanka

UMIROVLJENI general bojnik Hrvatske vojske Luka Džanko nastavio je u petak svjedočenje u svojstvu osumnjičenika u zagrebačkom sjedištu Međunarodnoga suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

Džanku se na teret stavlja kršenje humanitarnog prava.

Prvog dana davanja iskaza pred istražiteljima Haškog suda general Džanko govorio je o svom ratnom putu u početku Domovinskog rata.

"(Istražitelje) je zanimao njegov ratni put od 1991. do 1993." rekao je u četvrtak odvjetnik Nenad Boban pred zagrebačkim sjedištem ICTY- ja.

Boban je dodao da se pojedinosti razgovora ne smiju iznositi. Tema je bila ratni put od 1991. do 1993., "Južno bojište u širem smislu", rekao je Boban. Prema njegovim riječima, general Džanko "ima i svoj daljnji ratni put, do 1996., ali on nije tema".

General Džanko bio je jedan od zapovjednika na Južnom bojištu 1991. i 1992. Sudjelovao je i u akciji oslobađanja Maslenice, u "Bljesku" je zapovjedao Zbornim područjem Bjelovar, a njegove postrojbe oslobodile su Okučane. U "Oluji" je zapovjedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever.

Boban je rekao kako se u petak vjerojatno mogu očekivati "baražna pitanja" te opisao istražitelje kao korektne i upućene. "Oni su profesionalci, korektni su i dobro poznaju materiju", rekao je.

(Hina) vm sd

Pročitajte više