Nastavnicima koji odbijaju covid-potvrde prijete otkazi. Sindikalist spominje tužbe

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

PREMA nekim procjenama, danas, prvog dana široke primjene covid-potvrda u sustavu obrazovanja, testiranje će morati obaviti oko 22 tisuće zaposlenika.

Na početku gostovanja u Studiju 4 HTV-a predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić osvrnuo se na situaciju na terenu vezano uz prvi dan kontrole covid-potvrda i testiranja. 

"Sve što rade, rade u suradnji s profesorima radnog prava i odvjetničkim uredima", napomenuo je.

"U bilješku smo uključili sindikalnog povjerenika, dakle treba vidjeti što će se događati, hoće li netko fizički zapriječiti nekome da dođe na radno mjesto. Potom treba vidjeti hoće li doći upozorenje, to jest opomena pred otkaz. Onda će se naše članice i članovi u suradnji s pravnom službom Sindikata očitovati. Potom ćemo na školskom odboru pokušati preispitati odluku o otkazu. Ako i to ne prođe, onda ide sastavljanje tužbe, a potom i sudski spor. Ne može sindikat ostaviti nijednog svojeg člana na cjedilu. Ustavni sud se nije očitovao o ovom cijelom pitanju. Naše članove držimo jednakima, neovisno o broju onih koji odbijaju cijepljenje ili testiranje. Ima jako puno onih koji su se cijepili preko vikenda, oni koji su si odlučili u zadnji čas skinuti jednu brigu s vrata", dodaje Stipić.

"Sve se reflektira na učenike"

Očekuje da će problema biti, ali stvari je olakšao Stožer u posljednji trenutak relaksirajući neke mjere.

"Vezano uz testiranja, jako je važno da će Ministarstvo svima koji će svaka dva dana morati ići na testiranje to regulirati kao prekovremeni rad, a da će se riješiti pitanje putnih troškova ako će netko morati putovati na testiranje, 10, 15 ili 20 kilometara. Mali broj zaposlenika može stvoriti ozbiljne probleme, a to se reflektira na učenike, koji su ionako puno toga izgubili u zadnje dvije godine, to bi nas onda vodilo u katastrofu", kaže. 

Ne isključuje mogućnost prosvjeda - ako bi se problemi produbljivali

Dodaje da su velika većina njihovih članica i članova razumni ljudi. Ipak ne isključuje mogućnost prosvjeda za tjedan ili dva ako bi se problemi produbljivali. Demantira podatak da se djelatnici u školstvu mogu testirati na više od šest tisuća testnih mjesta.

"Ja sam jučer dobio dojavu od desetak ljudi da tamo gdje im je rečeno da se mogu testirati, da se ne testira. Testnih mjesta nema dosta, neki su u Areni čekali i do ponoći. Tu postoji nešto iracionalno od samoga početka, Stožer u želji da se predstavi da kontrolira situaciju iz dana u dan producira neistine i laži i onda to sve skupa proizvodi nepovjerenje ljudi", dodaje Stipić. 

Očekuju da su ravnatelji odredili ovlaštenu osobu koja će zatražiti od kolegice ili kolege potvrdu, a onda, ako to nema, ide se u popunjavanje bilješke te će potom sutra ili prekosutra ponoviti postupak, sve do trenutka kada idu daljnji koraci. Što je s profesorima koji rade u dvije ili više škola?

"Ima na tisuće takvih osoba, ja se zapravo divim ljudima koji putuju na različita mjesta. Uglavnom tu se radi o ruralnim područjima, imaju problem mjesta za testiranje, pojavit će se problem reorganizacije nastave jer oni neće moći sudjelovati. Oni koji nemaju potvrdu, morat će u svakoj školi ponavljati postupak. Oni su svakako skupina kojoj će u cijeloj ovoj situaciji biti najteže", rekao je. 

Pročitajte više