Nataša Kandić: Ljudi u malim sredinama u Srbiji još gledaju na prošlost Miloševićevim očima

PREDSJEDNICA Helsinškog odbora Srbije Nataša Kandić potvrdila je danas kako u svim zemljama regije postoji potreba za osnivanjem regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o događajima u proteklom ratu.

Kandić je u intervjuu sarajevskom Oslobođenju kazala kako u manjim sredinama u Srbiji još uvijek vlada potpuno neznanje o tome što se doista 90-ih godina događalo na ovim prostorima, te da dobar dio stanovnika u tim dijelovima zemlje još uvijek vjeruje u "stvarnost" kakvu im je objasnio još Slobodan Milošević i da se od toga nisu odmakli.

Postoji potreba za razgovorom o zločinima

Ona je kazala kako u nekoliko zemalja već traju razgovori u lokalnim zajednicama na tu temu te da je na svim tim susretima potvrđeno kako postoji potreba da se razgovara o zločinima koji su se dogodili, te da su debate s lokalnom zajednicom posebno važne i da su one važan uvjet otvaranja društvenog dijaloga o prošlosti.

Kandić je rekla da je organizirana i kampanja prikupljanja potpisa podrške organiziranju takvih debata, u kojoj se planira prikupiti najmanje milijun potpisa podrške.

Rok za prikupljanje potpisa pomaknut je, kazala je Kandić, do ožujka ili travnja 2011. godine, jer se potpisi neće prikupljati u vrijeme predizborne kampanje i parlamentarnih izbora u BiH, ali će se u toj zemlji i u vrijeme kampanje nastaviti s provođenjem debata i razgovora o događajima iz prošlog stoljeća.


Zločinu u Srebrenici treba dati pravo ime - genocid

Na pitanje što očekuje od inicijative za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja bi se trebala izglasati u srpskoj Skupštini, Kandić odgovara kako je bila vrlo iznenađena kada je inicijativa za rezoluciju stigla iz usta predsjednika Srbije Borisa Tadića.

"Bila sam zatečena kada je predsjednik Srbije tu inicijativu izgovorio u Banjoj Luci. Mislim da je to nešto što je trebalo odavno učiniti, ali očito je da se u političkoj sferi Srbije trebalo nešto dogoditi da bi to bilo pokrenuto", rekla je Kandić.

U rezoluciji mora stajati da se dogodio genocid

Ona smatra kako je sada važno pratiti hoće li ta rezolucija biti onakva kakva treba biti, odnosno posvećena žrtvama genocida, ili će s druge strane pobijediti politički pragmatizam koji će rezoluciju značajno ublažiti.

"Rezolucija ne smije biti stvar konsenzusa zato što su sve činjenice poznate i važno je pokrenuti pitanje odnosa prema žrtvama sa sadašnje mrtve točke prema naprijed, a to se može samo ako se krene od pravog naziva – da je to bio genocid", objasnila je Kandić.

Pročitajte više