NATO NA SUMMIT U ISTANBULU NEĆE POZVATI BLISKOISTOČNE ZEMLJE

Dužnosnici NATOa odlučili su da neće pozvati predstavnike bliskoistočnih država na svoj summit koji će se održati u Istanbulu idući tjedan, strahujući da bi im njihovi dužnosnici mogli otvoreno iskazati sumnju u pogledu reformi što ih predlaže Washington, izjavili su u utorak diplomati. L

Savez kojim dominira SAD još se nada da će na summitu 28. i 29. lipnja uspjeti iznijeti planove koji bi omogućili "produbljenje" desetogodišnjeg dijaloga sa sedam mediteranskih zemalja, no odustalo se od plana da se na summit pozivu ministri vanjskih poslova Izraela, Egipta, Jordana, Alžira, Tunisa, Maroka i Muritanije u Istanbul.

Dužnosnici su predvidjeli održavanje odvojenih sastanaka s predstavnicima spomenutih zemalja tijekom godine, uz nadu da će do tada bijes arapskih zemalja prema američkoj okupaciji Iraka i prema potpori te zemlje Izraelu u sukobu s Palestincima splasnuti.

"Nakon konzultacija s predstavnicima zemalja u regiji zaključili smo da održavanje ministarskog sastanka na summitu u Istanbulu u trenutku dok regija "gori", nije primjereno. Mislimo da na tomu sada ne bi trebalo inzistirati zbog mnogih faktora, posebno zbog arapsko-izraelskog sukoba", kazao je visoki dužnosnik Saveza koji je želio ostati anoniman.

Prvobitna zamisao Washingtona bila je pokušati pokrenuti snažniju bliskoistočnu inicijativu kada je riječ o reformama u regiji na summitu zemalja G8 koji će se održati idući mjesec. No inicijativu su kritizirale mnoge arapske zemlje zbog nametanja reformi izvana i zato što ključna regionalna pitanja nisu spomenuta, uključujući arapsko-izraelski sukob.

Među zemljama u regiji u ovome trenutku postoji veliko nepovjerenje prema NATO-u, a egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher u ponedjeljak je rekao kako je predsjednik Hosni Mubarak odbio poziv na summit zemalja G8 te da vjeruje da će Tunis i Qatar učiniti isto.

NATO-ovi diplomati nakon tih informacija nisu željeli riskirati sličnu situaciju. NATO-ov dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, za Reuters je izjavio kako je poruka regije jasna: "Nije pravo vrijeme na rasprave na visokoj razini sa Savezom". On je istaknuo kako će NATO-ovi čelnici u Istanbulu razmotriti drugu vrstu suradnje koja bi se bliskoistočnim dužnosnicima mogla predložiti nešto kasnije.

(Hina) xmh ydgk

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.