NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Foto: EPA

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini.

Zemlje NATO-a dosad su koordinirale potporu Ukrajini djelovanjem neformalne Kontaktne skupine za obranu Ukrajine pod vodstvom Sjedinjenih Država. Sada članice raspravljaju o načinima prebacivanja te odgovornosti na formalne strukture NATO-a.

Očekuje se da će ministri odobriti plan za misiju pod nazivom NATO-ova sigurnosna pomoć i osposobljavanje Ukrajine (NSATU), koji je već odobren na nižoj razini, rekli su izvori iz saveza za dpa.

Dugoročna pomoć Ukrajini

NSATU bi nadgledao kako NATO službeno koordinira vojnu pomoć Ukrajini. Osim toga, "radit ćemo na tome da dodatno ojačamo sposobnost odvraćanja i obrane", rekao je novinarima u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ministri će raspravljati o novom obvezivanju obrambene industrije da poveća vojnu proizvodnju, i učvrstiti dugoročnu suradnju s industrijom“, kazao je glavni tajnik.

Razgovori danas posljednji su sastanak ministara NATO-a prije summita čelnika koji bi se trebao održati u Washingtonu u srpnju. Stoltenberg želi da ondje zemlje NATO-a dogovore plan za dugoročno održavanje trenutačne razine potpore Ukrajini, koju on procjenjuje na 40 milijardi eura godišnje. Teret bi se podijelio s obzirom na BDP zemalja NATO-a, u  čemu bi Sjedinjene Države doprinijele s 50 posto, rekao je Stoltenberg u četvrtak.

Trenutačni sporazum o NSATU ne uključuje nikakve posebne financijske obveze, ali utvrđuje da će zajedničku pomoć barem koordinirati NATO.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.