NATO pojačao ophodnje uoči Karzaijeve inauguracije

MIROVNE snage pod vodstvom NATO-a u subotu su priopćile da pojačavaju zračne i kopnene patrole kako bi spriječile raketni napad na glavni grad Afganistana uoči idućega utorka i inauguracije predsjednika Hamida Karzaija.

Predsjednik Karzai pobijedio je na izborima 9. listopada, a u utorak polaže prisegu na svečanosti na kojoj će biti i američki potpredsjednik Dick Cheney, najviši američki dužnosnik u Kabulu otkad su krajem 2001. Amerikanci srušili talibanski režim.

Na svečanosti će biti i američki ministar obrane Donald Rumsfeld i drugi strani dužnosnici.

Glasnogovornik NATO-ovih Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć (ISAF) kaže da su mirovne snage zadnja dva i pol mjeseca, radi sprečavanja raketnoga napada, pojačale patroliranje kopnom, kao i helikopterima Apache opremljenima senzorima.

"Svjesni smo da je (inauguracija) još jedna prilika za pobunjeničku aktivnost jer su oči međunarodne zajednice opet uprte u Afganistan", rekao je poručnik Ken MacKillop.

Prema njegovim riječima, pojačane patrole sprečavaju raketne napade na glavni grad od sredine listopada.

Inauguracija koja će se održati u Karzaijevoj dobro utvrđenoj predsjedničkoj palači, složena je zadaća za 8.400 pripadnika ISAF-a i još 18.000 vojnika pod američkim zapovjedništvom koji se bore protiv islamskih pobunjenika Afganistanu.

Pokazatelj stupnja zabrinutosti jest i činjenica da su VIP gosti zamoljeni da daju podatak o svojoj krvnoj grupi.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više