NATO pozvao BiH da se pridruži MAP-u



MINISTRI vanjskih poslova zemalja članica NATO-a složili su se danas da u Akcijski plan za članstvo (MAP) pozovu Bosnu i Hercegovinu, no poziv nosi i uvjet koji će BiH morati ispuniti želi li se pridružiti MAP-u.

Kako prenose svjetski mediji, glasnogovornik NATO-a James Appathurai novinarima je na danas održanom summitu zemalja članica u Tallinu potvrdio da će BiH između ostaloga, morati izvršiti precizan popis kompletne vojne opreme u zemlji.

Bosna i Hercegovina je prošle godine podnijela službeni zahtjev za pridruživanje MAP-u, koji pomaže u provođenju reformi vojnog sektora zemljama koje se žele pridružiti NATO savezu. U prosincu prošle godine zemlje članice saveza složile su se kako BiH mora ostvariti konkretnije rezultate u provođenju reformi u zemlji.

NATO je u posljednjim izvješćima ocijenio da je BiH posljednjih mjeseci postigla značajan napredak, a posebno je pozdravljena odluka vojnih vlasti da uništi višak oružja i streljiva, kao i odluka parlamenta da se kontingentom svojih vojnih snaga pridruži međunarodnim snagama ISAF-u u Afganistanu. No naglašena je zabrinutost članica NATO-a da pitanja sigurnosti u BiH nisu dovoljno kvalitetno riješena.

Pročitajte više