NATO šalje pojačanje na Kosovo, stiže 500 vojnika iz Turske

Foto: EPA

Pojačavanje mirovnih snaga NATO-a počelo je na Kosovu nakon prošlotjednih nemira na sjeveru zemlje, priopćio je danas savez.

Nasilje se razbuktalo nakon što su kosovske vlasti na pozicije u sjevernim općinama postavile etničke albanske gradonačelnike koji su izabrani uz izlaznost od tek 3.5 posto, pošto su Srbi koji čine većinu u regiji bojkotirali lokalne izbore.

500 vojnika iz Turske

U sukobima su ozlijeđeni 30 članova NATO-ovih mirovnih snaga poznatih kao KFOR i 52 srpska prosvjednika.

"Oko 500 vojnika iz turske 65. mehanizirane pješadijske brigade činit će najveći dio pojačanja", tvitala je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Kao odgovor na krizu NATO je odlučio poslati 700 dodatnih mirovnjaka na Kosovo, pojačavajući kontingent od 4000 članova, a glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg u četvrtak je rekao da ih je spreman poslati još.

"NATO će biti na oprezu"

"NATO će biti na oprezu. Bit ćemo tamo da osiguramo sigurno okružje, ali i da smirimo i umanjimo tenzije", rekao je novinarima tijekom sastanka NATO-ovih ministara vanjskih poslova u Oslu.

KFOR je osnovan nakon ustanka većinski etničkih Albanaca protiv represivne srpske vladavine 1998. i 1999. godine. Kosovo je međunarodno priznato 2008. godine, no Srbija odbacuje nezavisnost Kosova, a Srbi sa sjevera zemlje traže autonomiju za svoju regiju prema nikad primijenjenom sporazumu iz 2012. godine. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više