NATO zabrinut zbog stanja u BiH: Neprihvatljiva retorika i etničke tenzije



GENERALNI tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton razgovarali su danas u Bruxellesu o situaciji u BiH, a u priopćenju nakon sastanka je navedeno da su NATO i EU zabrinuti zbog sadašnjeg stanja u BiH.

Kako prenosi bosanskohercegovačka agencija Fena, Rasmussen je nakon susreta izjavio da sve zemlje članice Alijanse imaju zajedničko mišljenje da budućnost BiH leži u euroatlantskim strukturama. "Međutim, moram reći i da postoji velika zabrinutost zbog razine etničke tenzije i retorike u BiH" dodao je.

Rasmussen je izrazio nadu da će BiH uskoro "izvršiti prijenos vojne imovine s entitetske na državnu razinu", što je jedan od uvjeta za pristupanje Akcijskom planu za članstvo (MAP), objavljeno je na internet stranici NATO-a, koji je BiH ponudio članstvo u MAP na summitu NATO-a održanom ovoga travnja u Tallinnu.

Rasmussen i Ashton održali su bilateralni sastanak, a prisustvovali su i sjednicama Sjevernoatlantskog vijeća i Komisije za politiku i sigurnost EU. Glavna tema razgovora bila je BiH, gdje EU predvodi operaciju "Altea" uz podršku NATO-a, prenose bosanskohercegovački mediji.

Pročitajte više