NATO-ove snage oslobodile brod slovenske kompanije iz ruku pirata



SNAGE NATO-a oslobodile su brod koji su zauzeli somalski pirati, rekao je za CNN glasnogovornik Pomorskih snaga EU-a, a svih 25 članova posade oslobođeno je.

Brod Ariella, koji plovi pod zastavom Antigue i Barbude, prolazio je kroz Adenski zaljev do indijskog oceana kad su ga zauzeli somalski pirati, koji su iznimno otežali putovanje tom pomorskom rutom, jednom od najprometnijih na svijetu.

Posada je uspjela poslati poziv upomoć, a zrakoplov europskih pomorskih snaga ubrzo je došao ne mjesto događaja i potvrdio prisutnost gusara. Odmah nakon toga obližnji odred danskih specijalnih postrojbi ukrcao se na brod.

Danski specijalci su našli posadu broda kako se sakriva u jednom odjeljku, a nitko od njih nije bio ozlijeđen. Vjeruje se da su pirati pobjegli prije nego što su Danci došli na brod.

Ariella je u vlasništvu slovenske tvrtke Splošna Plovba. Ruta kojom je brod plovio je česta meta za piratske napade, a upravo zbog toga je na njoj i jaka prisutnost međunarodnih snaga poslanih da se bore s piratima.

Pročitajte više