Natpis potvrdio: Židovski spomenik je zapravo kršćanski grob

SPOMENIK u Jeruzalemu, koji se godinama smatralo židovskim svetim mjestom, zapravo je kršćansko svetište iz četvrtog stoljeća, objavio je izraelski list Haaretz.

Natpis iz četvrtog stoljeća, otkriven prije dvije godine, opisuje spomenik kao grob svećenika Zaharije, oca Ivana Krstitelja, piše list.

Na tom nedavno protumačenom natpisu stoji: "Ovo je grob Zaharije, mučenika, svećenika i oca Ivanova". Evanđelje po Luki spominje Zahariju i Elizabetu kao roditelje Ivana Krstitelja.

Po židovskom vjerovanju, grobnicu Yad Avshalom dao je izgraditi Apšalom, sin kralja Davida. U Drugoj Samuelovoj knjizi navodi se kako je Apšalom izgradio mauzolej u Dolini kraljeva, izvan zidina današnjeg Jeruzalema.

Apšalom je živio oko tisuću godina prije Kristova rođenja, no stručnjaci vjeruju da je spomenik sagrađen u prvom stoljeću, što čini vjerojatnim da su u njemu pokopane za kršćane svete osobe.

Vjeruje se da je natpis, dug 1,2 metra i visok 10 centimetra, postavljen tristo godina nakon izgradnje spomenika.

Otkrio ga je arheolog iz Jeruzalema Joe Zias, primjetivši ga na jednoj fotografiji groba. Stručnjaci ga nisu opazili, jer je bio gotovo potpuno izbrisan.

Zias je tajnu riješio nakon obilaska groba i razgovora s fotografom - tekst se, naime, može vidjeti samo ljeti, kada ga sunce obasja pod točno određenim kutom.

Pročitajte više