Navala bankara u Saudijsku Arabiju: Priprema se masovna privatizacija

Foto: 123rf

SAUDIJSKA ARABIJA šokirala je financijski svijet kada je u siječnju ove godine najavila prodaju udjela u državnoj naftnoj kompaniji Aramco.

Privatizacija dijela kompanije trebala bi biti realizirana putem javne ponude dionica, a kako se ukupna vrijednost Aramcoa procjenjuje na 2 bilijuna dolara, radi se o poslu snova za investicijske banke.

Osim prodaje udjela u državnoj naftnoj kompaniji, Saudijci planiraju još stotine privatizacija, kako bi prikupili novac za stabilizaciju javnih financija, koje su pogođene niskim cijenama nafte u posljednje dvije godine.

Zbog toga je Saudijska Arabija na vrhu liste prioriteta bankarima diljem svijeta.

Međunarodne banke zauzimaju pozicije na tom tržištu, povećavaju broj zaposlenih i šalju vodeće menadžere u Rijad.

Bankari ulaze i u državnu upravu

Britanski HSBC radi na privatizaciji saudijske burze a mogli bi dobiti i posao na prodaji elektroenergetske kompanije.

Dvojica HSBC-ovih bankara zauzeli su pozicije i u vladajućim strukturama pa je tako Mohammad Al Tuwaijri, direktor za Srednji istok postao zamjenik ministra gospodarstva Saudijske Arabije, dok je Fahad Al Saif, direktor HSBC-ove Saudi British Bank, angažiran da oformi ured za upravljanje javnim dugom koji će pripremiti prvo međunarodno izdanje obveznica.

Američka banka JP Morgan bila je savjetnik pri ulaganju Saudijskog javnog investicijskog fonda u Uber, koje je iznosilo 3,5 milijardi dolara. Također, imaju savjetničku ulogu u naftnoj kompaniji Aramco.

U igri su i europske banke, pa je tako Deutsche Bank povećala broj zaposlenih u saudijskoj Arabiji na 80 osoba, i imenovala Saudijca Jamala Al Kishija direktorom za Srednji istok i Afriku.

Pročitajte više