Apple i Google uklonili aplikaciju Navalnom: "Oni su u dosluhu s Putinom"

Foto: EPA

ČELNIK ruske oporbe Aleksej Navalni, koji je u zatvoru, optužio je danas Apple i Google da su u dosluhu s Kremljem, nakon što su dvije velike internetske kompanije na zahtjev ruskih vlasti uklonile njegovu aplikaciju za ruske parlamentarne izbore.

"Na ovim izborima nije me toliko iznenadio Putin namještanjem rezultata, već to kako je svemoćni Big Tech poslušno postao njegov pomagač", napisao je Navalni u poruci koju je njegov tim objavio na Instagramu.

"Na velikim zaslonima nam poručuju da žele 'napraviti od svijeta bolje mjesto', a zapravo su lašci i licemjeri", dodao je Navalni, smjerajući otvoreno na Google, Apple i Telegram.

Vlasti prijetile da će uhititi zaposlenike?

Google i Apple su u petak pod pritiskom Moskve uklonili iz svojih trgovina u Rusiji aplikaciju tima Alekseja Navalnog preko koje je on poručivao za koje se oporbene kandidate može glasati na izborima organiziranim od 17. do 19. rujna da bi se pomrsili računi Vladimiru Putinu.

Google je usto blokirao dvije videosnimke na YouTube kanalu, kojega je vlasnik, a preko kojega su pristaše ruskog oporbenjaka objavljivali te upute.

I aplikacija Telegram za razmjenu šifriranih poruka, veoma popularna u Rusiji, uklonila je te upute 18. rujna na zahtjev ruske agencije za nadzor telekomunikacija.

Izvori s kojima je AFP stupio u vezu rekli su da su vlasti prijetile da će uhititi zaposlenike Googlea i Applea u Rusiji.

Ruska oporba je osudila sveobuhvatnu prijevaru na ovim izborima na kojima je stranka na vlasti osvojila dvotrećinsku većinu izbacivši iz utrke kritičare Vladimira Putina. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više