Navalnijev pravni tim objavio detalje presude o ekstremizmu

Foto: EPA

PRAVNI tim pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog danas je objavio puni tekst presude u kojoj je politička mreža tog ruskog aktivista 9. lipnja proglašena ekstremističkom.

Presudom koju su Navalnijevi odvjetnici proglasili gušenjem njegovih aktivnosti bez presedana njegovim se saveznicima zabranjeno kandidirati na izborima, a vlastima su dane ovlasti da pritvaraju aktiviste i zamrzavaju njihove bankovne račune.

Navalni, najveći kritičar Vladimira Putina unutar Rusije, trenutno služi dvije i pol godine dugu kaznu zbog kršenja uvjetne kazne. Njegovo pritvaranje dodatno je pogoršalo odnose između Moskve i zapadnih zemalja, koje pozivaju Rusiju da ga oslobodi.

Sud: Ti prosvjedi su prekršili prava i slobodu građana

U 16 stranica dugom dokumentu objašnjava se odluka suda, koja je donesena iza zatvorenih vrata. Sud je skupinu oko Navalnog prozvao ekstremističkom jer je pozivima na prosvjede naštetila javnom redu, javnoj sigurnosti i interesu pojedinaca i kompanija. Ti su prosvjedi, tvrdi sud, prekršili prava i slobode građana Rusije.

Pravni tim Navalnog priopćio je kako se u presudi ne nudi dovoljno objašnjenja zbog čega je djelovanje njegovih organizacija ekstremističko jer se navode samo tri primjera prosvjeda, organiziranih 2019. i 2021. godine.

U presudi stoji da je njegov tim htio potaknuti građanski neposluh, potkopati javnu sigurnost i integritet Ruske Federacije, odnosno nasilno narušiti ustavni poredak. Putin je prošli tjedan nakon susreta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom branio presudu o ekstremizmu, naglasivši da su pobornici disidenta dijelili upute kako pripremati molotovljeve koktele. Saveznici Navalnog odbacili su te tvrdnje, a njegov pravni tim naveo je da se molotovljevi kokteli uopće ne spominju u presudi.

Podsjetimo, Navalni je uhićen u siječnju pri povratku u Rusiju, nakon što se gotovo šest mjeseci liječio u Njemačkoj, gdje je završio nakon što je u Rusiji otrovan u kolovozu prošle godine.

Pročitajte više