Navijač: Policija je bacila suzavac u auto s djetetom, mlatili ljude koji su pomagali

Foto: FAH

U SUBOTU je na autocesti A1 policija iz vatrenog oružja upucala najmanje četvero ljudi. U službenim izjavama policija tvrdi kako su policajci ispalili 11 hitaca u tlo, a ostale u zrak. 

Navijači koji su bili na licu mjesta pričaju znatno drukčiju priču od one koju policija plasira u javnost proteklih dana i tvrde da je propucano šest ili sedam osoba. Donosimo razgovor s navijačem iz Splita (podaci poznati redakciji) koji se zatekao u metežu kod odmorišta Desinec.

"U jednom trenutku došlo je do zastoja na autocesti. Mi smo bili negdje po sredini kolone i u tom trenutku nismo znali što se događa i zašto su automobili stali. Kada smo se zaustavili, počeli smo izlaziti iz auta kako bismo vidjeli što se događa. U tom trenu je velikom brzinom zaustavnim trakom dojurio neoznačeni bijeli policijski kombi. Iz njega su izašli interventni policajci i odmah su inicirali nasilni kontakt prema navijačima. Policija je ta koja je došla u taj dio kolone i napala navijače koji su stajali kraj auta", priča za Index.

"Tukli su, udarali, prijetili, psovali, pucali..."

"Policajac je desnim krošeom udario mladića koji taj udarac ničim nije izazvao ni provocirao. Nakon što situacija katastrofalnim nasilnim reakcijama policije eskalira, isti ti policijski službenici pucaju direktno u veliki broj ljudi i automobila. Notorna je laž koju je izrekla policija kako su se policijski službenici zatvorili u svoj kombi. Ti su policajci aktivno tukli, udarali, prijetili, psovali i pucali po ljudima", nastavlja priču o tome kako je cijeli metež pokrenut.

Nakon pucnjave po ljudima cijela situacija dodatno eskalira.

"Dolazi policijsko pojačanje i nasrće na ljude koji ni na koji način nisu uključeni u zbivanja, nego se tu nalaze jer im je auto zapeo u koloni. Policajci u svojoj trci između vozila neselektivno mlate sve što im dođe pod ruku, pa tako neki u naletu bijesa razbijaju stakla na zaustavljenim autima. Valjda su i ta vozila zaslužila batine", tvrdi dalje navijač.

"Ubacili suzavac u auto s djetetom"

"Neke stvari su bile potpuno nevjerojatne i normalnom čovjeku nezamislive. Policajac je trčao cestom i s pištoljem u rukama tukao sve koji nisu sjedili u autima. Za neke ni to nije bilo dovoljno, pa su neki policajci otvarali vrata vozila i ubacivali suzavce unutra. Čak su ga bacili i u auto u kojem je bilo dijete, a dok su navijači pokušali djetetu isprati oči od suzavca, policija ih nije prestala tući", navodi dalje navijač za Index.

Po navodima navijača, čak su i već vezane navijače cipelarili na podu.

"To je vjerojatno najmučnija scena, naravno nakon propucavanja ljudi, a odvila se na suprotnoj strani ceste gdje su se na livadi našla dva u potpunosti sama mladića. Četiri policajca u punoj opremi prišla su im vičući 'polomit ćemo vam sve kosti, majku vam *ebem'. Jedan od njih, vjerojatno nadređeni, te policajce proziva imenima i viče da se smire i polakše reagiraju dok mladići bez ikakvog otpora dižu ruke u zrak i potom liježu na pod. Nakon toga službenici im stavljaju plastične vezice na ruke i tako vezane ih cipelare na podu. Na kraju nasilničkog pohoda policije brojni službenici u prolasku ljudima u automobilima dobacuju 'za*ebali ste se, polomili smo vas i na*ebali vam se majke'", zaključuje na kraju.

Policija objavila svoju verziju događaja

Podsjetimo, policija je jučer objavila svoju verziju događaja na autocesti A1. Ovo je njihovo priopćenje:

"Nastavno na događaj kod odmorišta "Desinec" o kojem smo jučer izvijestili javnost, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 42 osobe starosti od 19 do 44 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "Izazivanje nereda" tijekom organizirane policijske preprate kombi vozilima i osobnim automobilima ukupno 1500 navijača s utakmice u Zagrebu za Split.

Za navedene osobe se sumnja da su 21. svibnja oko 21.30 sati, kao pripadnici skupine za koje je bila organizirana preprata policijskih službenika, sudjelovali u mnoštvu od oko 250 do 300 osoba koje su na autocesti A1 kod benzinske postaje u Donjem Desincu izašle iz kolone vozila, blokirale prometnicu u smjeru Karlovca, tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda napale veći broj policijskih službenika, ugrožavale javni red i mir u većem obimu te prouzročile znatnu materijalnu štetu.

Bacali staklene boce, kamenje, prometne znakove...

Utvrđena je sumnja da su osumnjičenici, nakon zaustavljanja prometa, trčeći krenuli prema benzinskoj postaji i bacali različita aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, protupožarne aparate, kante za otpad i druge predmete na policijske službenike koji su opservirali benzinsku postaju i pratili kolonu vozila s navijačima.

S ciljem uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti, kao i u cilju zaštite života svih osoba koje su se nalazile na tom prostoru, policijski službenici su upotrijebili sredstva prisile nakon čega je uspostavljeno povoljno stanje sigurnosti.

U događaju je ozlijeđeno 20 policijskih službenika i 14 osumnjičenih osoba te su oštećena četiri službena policijska vozila i inventar benzinske postaje. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu dok se kriminalističko istraživanje nastavlja", objavila je policija.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više