NE BUDE LI USTAVA, PRODI SLUTI EUROPU DVIJU BRZINA, AHERN PROTIV

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi u utorak je izjavio da će, ne uspije li se Europska unija ove godine dogovoriti oko ustava, neke zemlje nužno krenuti prema bržem tješnjem povezivanju.

Te su riječi u nesuglasju s riječima irskoga premijera Bertieja Aherna koji je upozorio da ne treba govoriti o Europi dviju brzina, a zemlje članice pozvao da naprijed idu zajedno, što je moguće prije.

"Ovu se godinu zajednički moramo potruditi doći do jedinstvene odluke", rekao je Prodi na konferenciji za novinare s Ahernom čija je zemlja 1. siječnja na šest mjeseci preuzela predsjedanje Unijom. "Ne uspijemo li to, nećemo moći zauvijek čekati. To je jasno. Europu ne možemo zaustaviti".

Pokaže li se Unija nesposobnom za rješavanje spora o relativnoj glasačkoj snazi zemalja članica zbog kojega je propao prošlomjesečni summit o nacrtu ustava, jedna će jezgra zemalja članica vjerojatno naprijed krenuti sama, rekao je Prodi.

"Europa ne može uvijek ići brzinom veoma malenoga sporog vagona", rekao je.

"Pokaže li se dogovor nemogućim, dužnost je istinskih pristaša europske integracije ne odustati od toga projekta", dodao je.

Iako je opovrgnuo bilo kakvo neslaganje s Prodijem, Ahern je rekao da o stvarima ne želi razmišljati iz perspektive neuspjeha. Bilo bi puno bolje, rekao je, da svih 25 sadašnjih i budućih članica uspiju naprijed ići zajedno.

Pročitajte više