Ne, hrvatska reprezentacija neće donirati 23,6 milijuna eura za pomoć djeci Hrvatske

Foto: Hina, EPA, Facebook

USPJEH hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je osvojila srebrnu medalju, rezultirao je i golemim interesom svjetskih medija. Nakon što su se objavljivale priče o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, nakon što se pisalo o korupciji u HNS-u i Zdravku Mamiću, nakon što se hvalilo nogometno umijeće Luke Modrića i propitivalo njegovo svjedočenje na sudu i nakon što su svi izvijestili o kontroverznom pojavljivanju ultradesnog pjevača Marka Perkovića Thompsona na dočeku nogometaša, na red je došao i fake news.

Naime, u međuvremenu se na društvenim mrežama šire razne legende o Kolindi, poput one da je ona osobno vozila autobus s nogometašima od aerodroma do Trga bana Jelačića, a najnovija je da će hrvatski reprezentativci i HNS skoro sve što su na SP-u zaradili igranjem u finalu donirati u dobrotvorne svrhe.

Facebookom se širi fake news o donaciji hrvatskih reprezentativaca

To u međuvremenu objavljuju i neki relevantni svjetski mediji, poput njemačkog T-onlinea, te popularnih stranica na Facebooku kao što je SportsBible. Oni su na Facebooku objavili da je ''hrvatska reprezentacija odlučila donirati 23,5 milijuna eura za siromašnu djecu'', koja će zahvaljujući tome moći otići na ljetovanje. Na SportsBibleu taj je fake news po Facebooku podijeljen nekoliko tisuća puta.

Čini se da je sve to lansirano zahvaljujući lažnom mejlu koji je pripisan izborniku Zlatku Daliću, iako ga on nije napisao, a u kojemu se najavljuje takva donacija u humanitarne svrhe. Dio priče svakako je i provjerena činjenica da je francuski nogometaš Kylian Mbappe doista svoju zaradu s SP-a dao udruzi s kojom već surađuje i koja organizira bavljenje sportom za siromašnu i djecu s posebnim potrebama, pa se sada to projicira i na ostale nogometaše.

U svakom slučaju, priča o tome da će reprezentativci donirati više od 20 milijuna eura za potrebitu djecu je fake news, a to je potvrdio i glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak u emisiji Otvoreno na HTV-u. 

Glasnogovornik HNS-a sve demantirao na HTV-u

''Da vas pitam, što je s premijama? Pojavila se jučer informacija da će reprezentativci novac od premijera dati za djecu Hrvatske. Je li to točno?'' upitao je u jednom trenutku voditelj Otvorenog Damir Smrtić. 

Pacak je odgovorio: ''Sigurno da bih na nacionalnoj TV kući očekivao da imate dobre izvore… To je apsolutno bezvezna informacija, koja se putem društvenih mreža plasirala kao nešto što je izbornik Dalić objavio, premda i u tom originalnom tekstu piše da on nije autor tog teksta.''

Skraćeno: ne, reprezentativci svoje premije neće donirati djeci Hrvatske.

Pročitajte više