Šegonova tvrtka dobila je državnu potporu od 1,1 milijuna kuna i poček od 4 godine!

Foto: HTV4

HRVATSKA radiotelevizija u posjedu je ugovora između tvrtke Facta Vera u vlasništvu obitelji Šegon te HBOR-a, a ugovor je objavljen večeras u emisiji "Studio 4 na HTV4. 

"Dolaskom na političku funkciju Šegon od HBOR-a dobio znatno niže kamate, državnu subvenciju i dulji poček!", glavni je naglasak kredita HBOR-a koji je otišao tvrtki obitelji Šegon. Objavom ovog ugovora potvrđeni su svi napisi Indexa koji je prvi otkrio aferu Pomoćnik, a za koju bi, sada je sasvim jasno, trebali odgovarati ministar financija Slavko Linić i njegov pomoćnik Branko Šegon. 

Dobio i milijunsku potporu države

HTV je objavio kako su Šegonovi već prije imali kredit na više od 6 milijuna eura preko Hypo banke. No, tvrtka je zapala u probleme, pa je u kolovozu 2012. godine pokrenut proces reprogramiranja kredita preko HBOR-a kako bi se zatvorili ti nepovoljni krediti. Šegonovi su tako dobili kredite preko HBOR-a vrijedne više od 31 milijun kuna kako bi se zatvorili dotadašnji krediti Hypo banke. Uvjeti kredita su kamata od 3 posto uz četiri godine počeka, što je puno bolje nego dotadašnjih 9 do 7 posto od Hypo banke. Dobio je i potporu države od 1,1 milijun kuna. U potpisu je Branko Šegon, a njegov potpis je ovjeren kod Javnog bilježnika. Ugovor potvrđuje da su jamstvo za kredit osobna imovina Branka Šegona uz imovinu tvrtke. 
 
Prva rata u lipnju 2017. godine!
 
HTV je objavio kako su Šegonovi već prije imali kredit na više od 6 milijuna eura preko Hypo banke. U kolovozu 2012. godine pokrenut je proces reprogramiranja kredita preko HBOR-a kako bi se zatvorili ti nepovoljni krediti.
 
"Korisniku kredita odobrava se period bez otplate glavnice uz plaćanje kamate do 31.122016. godine. Glavnica kredita se otplaćuje u 25 jednakih uzastopnih polugodšnjih rata s tim da prva rata dospijeva 30. lipnja 2017. godine.

Ukupna potpora male vrijednosti: 1.126,867.96 HRK iz sredstava Fonda subvencija: 2,61 posto godišnje, procijenjeni iznos 1.126,867.96 HRK", stoji u ugovoru koji je objavio HRT. 
 
 
Šegonovi su tako dobili kredite preko HBOR-a vrijedne više od 31 milijun kuna kako bi se zatvorili dotadašnji krediti Hypo banke. Uvjeti kredita su kamata od 3 posto uz četiri godine počeka. Potrebno je spomenuti, i kako su objavili novinari HRT-a, da je Branko Šegon kao pomoćnik ministra financija u svakodnevnom kontaktu s HBOR-om.
 
U potpisu je Branko Šegon, a njegov potpis je ovjeren kod Javnog bilježnika. Ugovor potvrđuje da su jamstvo za kredit osobna imovina Branka Šegona uz imovinu tvrtke.
 
"Sukob interesa je predvorje korupcije. Šegon je morao prije nego što je tvrtka uzimala kredit sve prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa kako bi ono donijelo odluku", kaže Dragan Zelić iz GONG-a u emisiji Studio 4 dodajući kako je svejedno ima li upravljačka prava odvjetničko društvo ili sin Branka Šegona. "U oba slučaja trebalo je tražiti Povjerenstvo za sukob interesa", smatra Zelić i ponavlja kako HBOR-ovi podaci ne smiju biti tajni.

Kako je moguće da Linić nije znao?

Dražen Majić, HTV-ov urednik kazao je kako je Branko Šegon dobro znao što potpisuje jer je njegov potpis na više dokumenata o kreditu.

"Mogu li drugi poduzetnici dobiti takvu priliku? Nije mala stvar kad vam kamate za toliki kredit smanje sa 7,8 na 3 posto! To je velika usluga! Druga stvar, oni su tada bili u financijskim problemima, nisu mogli vraćati kredit!", komentira Dražen Majić te se pita kako je moguće da Linić nije znao.

"Ako nije znao onda je to još veća odgovornost!", dodaje.
 
Linić nije znao niti da Šegon vodi dvije velike predstečajne nagodbe u Veloj Luci?!

Branko Šegon jedan je od većih investitora u Veloj Luci, a nadgleda dvije velike predstečajne nagodbe. U mjestu u kojemu ima luksuzni hotel i naravno, želi da njegov hotel posluje dobro. Kako je moguće da je upravo on radio na tim predstečanim nagodbama kada on i njegova obitelj imaju velike poslovne ambicije? On je morao od Linića tražiti da ga makne iz tih slučaja!

Vlada se hitno mora očitovati!

"Ako to ovoj Vladi nije sukob interesa, onda imamo još veći problem", komentirao je Majić. "Šegon je u predizbornoj kampanji SDP-a govorio kako će Vela Luka postati meka projekat, a on će voditi te projekte i kao političar i kao poduzetnik?! To je van svake pameti", kazao je Majić.

I Zelić je potvrdio kako se Šegon trebao izuzeti iz ta dva slučaja. "Opet smo došli do toga da imamo plodno tlo za možebitnu korupciju", kazao je Zelić.

"Ovi svi slučajevi itekako ugrožavaju u integritet ove Vlade! Mi očekujemo da se Vlada što prije o ovom slučaju očituje i objasni javnosti koji je njen stav o svemu tome", dodao je Zelić.

"Pomoćnik ministra mora razmisliti o davanju ostavke. Vlada nam je obećala vrlo visoke standarde, očekujemo jasan stav Vlade oko ovoga! Na Vladi je da nakon istrage razmisli i o ulozi ministra Linića u svemu tome!", kazao je na kraju Zelić.

Imate li dodatne informacije o korupciji, javite nam se uz zajamčeno neodavanje izvora na: desk@index.hr

 

 

Pročitajte više