Ne, potres na Krku nema nikakve veze s potresom u Turskoj

Foto: Shutterstock

POTRES od 4.8 po Richteru, koji je u 10 sati i 47 minuta zatresao Bašćansku Dragu na Krku, pokrenuo je špekulacije i strahove da bi mogao biti povezan s nedavnim razornim potresom u Turskoj.

Područje oko Rijeke seizmički je aktivno, pa se u njemu potresi slične jačine kao što je današnja mogu očekivati svakih 15-ak godina. Primjerice, 2003. godine dogodio se potres slične magnitude kao današnji. A kod Kraljevice je prije sedam godina zabilježena cijela serija potresa koji su bili nešto slabiji.

"Potres u Turskoj je predaleko"

No potres koji se dogodio prije 10 dana u Turskoj previše je daleko da bi mogao uzrokovati potrese na rasjednim sustavima u Hrvatskoj.

"Rasjedni sustavi u Turskoj i Hrvatskoj nisu ni na koji način povezani. Pomak na jednom ne može gotovo nikako utjecati na pomake u drugom", rekao je za Index hrvatski seizmolog, dr. sc. Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Pogotovo se to ne može dogoditi u tako kratkom razdoblju. Između Turske i Hrvatske ima oko 1500 km. Nakon nekog većeg potresa sustav se prirodno nastoji vratiti u ravnotežu. U tom procesu on može povećati naprezanja na nekom drugom rasjedu. Međutim, taj proces je vrlo spor i može trajati tisućama godina. No čak i tako jak potres kakav se dogodio u Turskoj ne bi trebao utjecati na zbivanja u Hrvatskoj, čak ni u takvom procesu. Mogao bi eventualno utjecati regionalno", dodao je.

Kada je riječ o bližim rasjedima, primjerice o onom kod Siska i onom kod Zagreba, neka korelacija može postojati, no i tu povezanost potrebno je istraživati da bi se potvrdila.

"Teško je odrediti koji su mehanizmi djelovali u potresima u Hrvatskoj, no u ovom slučaju ne može biti veze s Turskom", dodao je Stipčević, naglasivši kako današnji potres nije mogao uzrokovati neke ozbiljnije štete.

Seizmički valovi šire se vrlo daleko, no oni su slabi

Kada ljudi vide karte ili simulacije koje pokazuju da se seizmički valovi šire cijelim kontinentima, kao što su se od Turske proširili do sjevera Europe, pomisle da bi potresi mogli djelovati na vrlo velikim udaljenostima, no to nije tako.

"Kada se dogodi neki jači potres, seizmografi ga mogu zabilježiti u vrlo udaljenim dijelovima svijeta. Međutim, na velikim udaljenostima ti seizmički valovi se raspršuju tako da imaju amplitude koje se mjere u mikrometrima, odnosno u milijuntinkama metra, dok su se pomaci u potresu u Turskoj mjerili u metrima. Takve male amplitude ne mogu uzrokovati nikakve tektonske poremećaje", objasnio je Stipčević.

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Pročitajte više