Ne zaboravite, danas su sve trgovine zatvorene. Zbog Stožera

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

DANAS je katolički blagdan Tijelova, koji je u Hrvatskoj državni praznik.

S obzirom na to da je iz nekog teško objašnjivog razloga zabrana rada praznicima i dalje na snazi, u sklopu protuepidemijskih mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, danas ne rade trgovine.

Krajem svibnja je, naime, Stožer iz svoje odluke o zabrani rada od 24. travnja izbrisao riječ "nedjelja", ali je, zanimljivo, ostavio zabranu rada blagdanima i praznicima. To znači da trgovine, po sili odluke Stožera, neće moći raditi ni danas, što su prije odluke mogle. Valja podsjetiti i da je Stožer odluku o zabrani rada nedjeljom (koja je u međuvremenu nestala iz odluke) i praznicima pravdao epidemiološkim razlozima. 

Kakva to posebna epidemiološka opasnost od virusa kojeg u Hrvatskoj praktički više i nema prijeti na dane hrvatskih svetkovina, iz Stožera nisu objasnili. Ako i dalje za ovakvu odluku Stožer nalazi epidemiološke razloge čini se da virus sada napada samo blagdanima.

No, ako ipak nije utvrđeno da se virus u Hrvatskoj pojačano širi blagdanima ili da je u zemlji s 15-ak aktivnih slučajeva korone iz nekog drugog razloga potreban poseban epidemiološki režim praznicima, postavlja se pitanje je li riječ o zloupotrebi kojom vlada uoči izbora koristi svoj Stožer da bi na snazi ostavila zabrane koje bi inače morale proći sabor, što je u ovom trenutku nemoguće, a ne treba zaboraviti ni da je Ustavni sud već rušio zabrane rada nedjeljom i praznicima. 

Nema odgovora iz Stožera zašto i dalje zabranjuju rad praznicima

Index iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, unatoč pokušajima, u srijedu nije uspio dobiti objašnjenje za to što je zabrana rada trgovinama, u vrijeme gospodarske krize koja stigla s koronakrizom, i dalje na snazi praznicima. 

Kako god bilo, danas će raditi samo kiosci, pekarnice i benzinske postaje. Rade i kafići jer za njih nikada nije donesena odluka o zabrani rada nedjeljom i praznicima.

Što se šoping centara tiče, neki će poput tri centra City center one u Zagrebu i Splitu biti potpuno zatvoreni, dok će u drugima poput zagrebačkog Arena Centra biti otvoren dio ugostiteljskih objekata. Hoće li pojedini šoping centar biti otvoren i koji će objekti u njemu biti otvoreni, najbolje je provjeriti na njihovim web stranicama. 

U petak i za vikend trgovine rade po svom redovnom radnom vremenu.

Pročitajte više