Ne zna se hoće li preživjeti eksploziju: Mlađi vojnik i dalje kritično, diše uz pomoć respiratora

Foto: Hina, 123rf

JEDAN od vojnika koji su jučer teško stradali uslijed eksplozije koja se dogodila tijekom specijalističke obuke na vojnom poligon "Cerovac" kod Karlovca, još uvijek je u kritičnom stanju. Drugi je prebačen na liječenje u KBC Dubrava još jučer, potvrdio je za Index sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac Suad Crnica.

Podsjetimo, eksplozija se dogodila oko 13 sati tijekom specijalističke obuke. Obojica pripadnika OS RH odmah su prevezena u Opću bolnicu Karlovac gdje su podvrgnuti hitnom medicinskom tretmanu.

Kako je za Index kazao sanacijski upravitelj Crnica, 23-godišnji vojnik i dalje je u kritičnom stanju i nalazi se na odjelu intenzivne skrbi. Trenutno diše uz pomoć respiratora. Stariji vojnik, instruktor mlađeg vojnika koji je vitalno ugrožen, jučer je stabiliziran te prebačen u KBC Dubrava.
Trenutno se priprema  medicinski transport za nastavak njegovog liječenja iz karlovačke Opće bolnice u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu, doznaje se u karlovačkoj bolnici.

Sanacijski upravitelj karlovačke Opće bolnice, Suad Crnica, rekao je da liječnici čini sve kako bi se, što je moguće bolje, teško ozlijeđeni 22-godišnji pacijent pripremio za medicinski prijevoz, a da mu se ne bi dodatno ugrozilo zdravstveno stanje.

Napominje da je premještaj pacijenta iz karlovačke bolnice u KB Dubrava potreban zbog ozljeda glave i posebno lica, jer su u KB Dubrava, uz ostalo, i liječnici maksilofacijalne kirurgije, kakvih u Karlovcu nema.

Ministar obrane formirao tri povjerenstva za istragu nesreće

U jučerašnjoj eksploziji na vojnom poligonu Cerovac na karlovačkom području, ozlijeđeni su 41-godišnji časnik, instruktor koji je bio zadužen za uništavanje eksplozivnih sredstava i 22-godišnji polaznik 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe.

Četrdesetjednogodišnji časnik nakon ranjavanja zbrinut je u Općoj bolnici u Karlovcu, ali je sinoć zbog potrebnih dijagnostičkih pregleda glave, prevezen u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu, gdje će ostati na daljnjem liječenju.

Poligon u Cerovcu jučer je posjetio i ministar obrane Josip Buljević, a sinoć je u karlovačkoj bolnici izjavio da su radi utvrđivanja okolnosti eksplozije u kojoj su ranjena dvojica pripadnika Oružanih snaga,  uz očevidne ekipe formirana i tri povjerenstva -  jedno u sklopu postrojbe, drugo u sklopu Vojnog učilišta i treće na razini Glavnog stožera OS RH.

Prema priopćenju MORH-a, do nesreće je došlo "pri završnom uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava korištenih u obuci na za to predviđenome mjestu". Na teren je  sa suradnicima tijekom dana stigao i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Mirko Šundov.

Pročitajte više