Ne zna se je li meta napada u New Yorku bio britanski konzulat

JOŠ UVIJEK se sa sigurnošću ne zna je li meta improviziranih granata koje su rano ujutro u četvrtak eksplodirale u New Yorku bio britanski konzulat. Ozlijeđenih nije bilo, a od siline eksplozije su popucala stakla na zgradi.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je rekao da policija za sada ne zna tko je odgovoran za eksplozije niti kakvi su mu motivi. "Istina je da je britanski konzulat u toj zgradi, ali mislim da ne bismo trebali prenaglo zaključivati." - rekao je Bloomberg na konferenciji za novinare.

Dodao je kako nema razloga za bilo kakve nagle zaključke te kako su eksploziju izazazvale "relativno nerafinirane" naprave te da se ne zna tko ih je postavio niti zašto. U zgradi na newyorškom Manhattanu osim konzulata nalaze se uredi niza domaćih i stranih tvrtki i organizacija.

Nitko do sada nije izvijestio da je nekoga vidio na mjestu događaja te nije bilo upozoravajućeg telefonskog poziva prije eksplozije niti poziva u kojem bi netko preuzeo odgovornost. Policija je zaključila da su eksplozivne naprave zapravo bile granate-igračke, a da su prepravljene da eksplodiraju tako što su ispunjene barutom.

Šef gradske policije Raymond Kelly rekao je da naprave nisu bile tempirane bombe nego da je eksplozija vjerojatno izazvano tako što je netko ručno upalio fitilj usađen u granate. Dodao je kako policija nije pronašla nikakve druge sumnjive predmete oko zgrade kao ni kraj ostalih diplomatskih zgrada u New Yorku.

Jedna naprava je, prema riječima jednog od inspektora, izgledala kao ananas, a druga kao limun, a takve predmete je moguće pornaći u bilo kojoj prodavaonici igračaka. Policija je pregledala snimke sigurnosnih kamera, ali još nitko nije uhićen. Ljudi koji rade u zgradi su već oko 10 sati mogli ući na svoja radna mjesta.

Britanski konzul Sir Philip Thomas stigao je na mjesto nesreće malo nakon eksplozije. Novinarima je rekao kako nema razloga sumnjati da je njegov ured bio meta napada.

Podsjetimo, eksplozija se poklopila s održavanjem općih izbora u Velikoj Britaniji.

Pročitajte više