neda balog ponovno predsjednica zajednice udruga udovica domovinskog rata

Zajednica udovica Domovinskog rata održala je danas u Zagrebu izborni sabor na kojem je 75 izaslanica za predsjednicu te udruge ponovno izabralo Nedu Balog, koja je bila i jedina kandidatkinja.

Podnoseći izvješće o radu Zajednice, koja ima 2920 članica, od prošlog sabora, Neda Balog je istaknula da je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji znatno smanjio prava udovica i njihove djece.

Pročitavši poruku predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića izbornom saboru Zajednice, Neda Balog je istaknula kako više ne prihvaćaju deklarativne poruke o skrbi za probleme udovica i djece poginulih branitelja, nego da očekuju konkretnu akciju.

Samo tako ćemo prihvati sve buduće poruke i pozdrave, rekla je Neda Balog i dodala kako je velik raskorak između iskazanog stajališta za skrb o udovicama i njegove provedbe.

Nas i našu djecu Zakon dovoljno ne štiti, rekla je, ocjenjujući da Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz 2001. nije prepoznao sve pojedinosti njihova položaja. Dvanaest godina nakon što su naši muževi poginuli, želimo biti ponosne na njih i djecu, a osuđene smo na svakodnevnu borbu za sebe i za svoju djecu, rekla je Neda Balog.

Na izbornom saboru izabrana su i druga tijela Udruge, a predloženo je i da se izradi novi zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji bi vratio neka prava iz starog zakona.

Na današnjem skupu bili su nazočni izaslanici iz Ministarstva rada i socijalne skrbi te Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici nekih političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na saboru je održana i prigodna aukcija izloženih slika u vlasništvu Zajednice. Prihod od prodaje namijenjen je sinu poginulog branitelja Miji Taslaku iz Ploča, koji boluje od vrlo rijetke bolesti srca, tzv. LONG ST sindroma, te je jedini takav slučaj u Hrvatskoj i jedan od 83 u svijetu.

Pročitajte više