Nedavno uhićeni Miroslav Jurić jedan je od najopasnijih kriminalaca u Australiji

MIROSLAV JURIĆ, 41-godišnji kriminalac uhićen prošle subote u Zagrebu, prije svog dolaska u Hrvatsku (u kojoj je i rođen, a odrastao je u Njemačkoj), u Australiji je slovio za jednog od najopasnijih kriminalaca savezne države Victorie.

Naime, kako javlja australski The Age, 1996. Jurić je osuđen na 27 godina robije zbog brutalnog ubojstva Orfea Baldissere, lokalnog poduzetnika, kojeg je prije ubojstva mučio. Šest godina nakon osude, u rujnu 2003., oslobođen je zbog tog ubojstva.

Zbog ubojstva Baldissere Juriću je održano četiri suđenja, jedno na kojem je osuđen na zatvorsku kaznu, jedno poništeno, jedno u kojem porota nije mogla donijeti odluku i zadnje u kojem je oslobođen zbog proceduralnih grešaka tokom istrage i suđenja.

Mjesec dana nakon oslbođenja ponovno je na sudu, ovaj put sam priznaje da je napao čovjeka koji je bio u vezi s njegovom bivšom djevojkom. Sudac mu daje kaznu od šest godina, ali ga oslobađa zbog već odsluženog vremena u zatvoru.

Šest dana nakon oslobađanja, Jurić se novom čovjeku prijeti nasiljem. Također pokušava iznuditi 3500 australskih dolara od jedne žene i prijeti se ubojstvom članovima svoje obitelji.

U prosincu 2003. ponovno je uhićen, sudi mu se po 18 točaka optužnice, a kako je u Australiji već imao 60 različitih osuda, a nije australski građanin, u kolovozu 2004. je trajno deportiran iz Australije.

Australska ministrica za imigraciju vlastoručno je potpisala nalog za deportacijom. Jurić je izručen u BiH avionom, uz pratnju 4 naoružana policajca. Neke zrakoplovne agencije odbile su prevesti Jurića u BiH zbog straha od njegove nasilne prošlosti.

Iz BiH Jurić dolazi u Hrvatsku, gdje je prije uhićenja počinio 13 razbojstava.

J.D.

Pročitajte više