Nedjeljom će raditi pekarnice, benzinske crpke, obiteljske trgovine?

NEDJELJOM bi iznimno mogle raditi i specijalizirane prodavaonice kruha i drugih pekarskih proizvoda, kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju tiska, cvijeća, svijeća, benzinske postaje, te obiteljske trgovine koje ne zapošljavaju tuđu radnu snagu.

Prijedlog je to Državnog inspektorata iznesen na današnjoj Vladinoj koordinaciji za gospodarstvo koja je razmatrala provedbu Zakona o trgovini.

Državni inspektorat predlaže i da se izmjenama pojedinih članaka Zakona o trgovini predvidi kao izuzetak mogućnost rada benzinskih postaja u radne dane i iza 21 sat, odnosno da mogu raditi i 24 sata, ali prema potrebama opskrbe na određenim područjima.

Također kroz izmjene Zakona o trgovini trebalo bi odrediti što se podrazumijeva pod radnim vremenom odnosno da se radno vrijeme nedjeljom, u dane državnih blagdana i neradne dane određuje rješenjem o dozvoli rada. Potrebno je propisati raspon radnog vremena jer važećim propisima nije određeno kada se može najranije započeti, kao ni kada treba najkasnije završiti rad u te dane.

Zabrana rada nedjeljom, po mišljenju Državnog inspektorata, trebala bi se odnositi i na trgovine na veliko - skladišta (kao što je primjerice Metro).

Inspektorat smatra i da je potrebno točno odrediti što se smatra turističkom sezonom kako ne bi dolazilo do različite primjene kod propisivanja radnog vremena od strane lokalne samouprave.

Do takvih su prijedloga u Državnom inspektoratu došli nakon provedbe nadzora primjene odredbi Zakona o trgovini, od 1. do 11. siječnja. Inspektori, njih između 300 do 500 dnevno, u tom su razdoblju obavili 10.652 kontrole, nakon čega je pokrenuto 297 prekršajnih postupaka.


Pročitajte više