Dio članica EU želi zabraniti ulazak svim Rusima. Podržavate li to?

Foto: Profimedia

BALTIČKA republika Estonija, članica NATO-a i, u ovom slučaju važnije, Europske unije, donijela je odluku da građanima Rusije više nije dopušten ulazak u zemlju sa šengenskom vizom. 

>> Premijerka Estonije: Treba prestati davati vize Rusima, posjet Europi je privilegija

S jedne strane su za to u Uniji dobili podršku, s druge strane se čuju i kritički glasovi. Tu je i pitanje: Je li to u skladu sa zakonima EU?

Treba podsjetiti da šengenska viza omogućuje ulazak i boravak u gotovo svim zemljama EU i još nekim europskim državama. 

Estonija već dugo nije izdavala nove vize i boravišne dozvole Rusima.

Estonija je prva donijela odluku o nepriznavanju turističkih viza ruskih građana

Do sada je, međutim, ruskim državljanima još uvijek bilo moguće prijeći estonsku granicu u šengensko područje autobusom ili automobilom s vizom koja je već izdana. Tome je sada kraj. 

"Gdje ima volje, ima i načina", poručio je na Twitteru estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu i dodao: "Nećemo dopustiti ruskim turistima da se zabavljaju u EU dok se u Ukrajini svaki dan masakrira ljude."

Finska premijerka Sanna Marin je početkom tjedna svoj zahtjev za strožim propisima za ulazak Rusa obrazložila gotovo identično. Latvija i Danska također žele nešto takvo.

Dio članica EU želi zabranu ulaska svim Rusima

Činjenica da baltičke zemlje, posebno Finska, traže posljedice za ruske turiste ima između ostalog i zemljopisne razloge: EU je zaustavila zračni promet prema Rusiji zbog rata u Ukrajini, a Rusi dolaze kopnom ili morem – u te iste države EU. Tj. zabrana leta je time potkopana. Rusi i dalje mogu doći kamo žele unutar EU, samo će put duže trajati.

Češka vlada također smatra da bi ruski agresorski rat trebao imati posljedice ne samo za oligarhe već i za širu rusku populaciju. Prema službenom Pragu, zamrzavanje viza za obične ruske građane poslalo bi jasan signal ruskom društvu da militantna politika ima posljedice.

Bruxelles se poziva na europsko pravo

U raspravu se uključio i Bruxelles. Europska komisija istaknula je da je djelovala brzo i djelomično suspendirala sporazum o viznim olakšicama s Rusijom samo dan nakon ruske invazije. Komisija je onda u svibnju poslala smjernice 27 vlada prema kojima države članice moraju pojedinačno ispitati svaki zahtjev za vizu. One mogu odbiti vizu ako bi ulazak u zemlju utjecao na javni red ili unutarnju sigurnost u njihovim zemljama.

Prema riječima glasnogovornice EK, važno je da države članice poštuju međunarodne obveze i osiguraju da članovi obitelji, novinari ili disidenti mogu nastaviti ulaziti u zemlju. Opća zabrana turističkih viza stoga nije moguća.

Drugim riječima, Estonija ne može povući sve vize koje su već izdane Rusima, već mora ispitati svaki pojedinačni slučaj.

Njemačka želi da mete sankcija ne budu obični Rusi

To znači da EU sigurno neće ispuniti zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je raspirio raspravu ranije ovog mjeseca svojim pozivom na potpunu zabranu turističkih viza za Ruse. 

Njemački kancelar Olaf Scholz bio je jasan: "Ovo nije rat ruskog naroda. Ovo je Putinov rat i mi moramo biti vrlo jasni u vezi s tim." Scholz kaže da bi potpuno ukidanje viza Rusima zapravo oslabilo učinak kaznenih mjera za one na koje su one zapravo usmjerene - to jest oligarhe i pristaše mreže koja okružuje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bruxelles se pozvao na europsko pravo, a Berlin na političke razloge. I Bruxelles i Berlin su se izjasnili protiv potpune zabrane ulaska ruskim građanima u Europsku uniju. Toga, dakle, u dogledno vrijeme neće biti.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više