KORONAVIRUS U SVIJET

Neki kineski gradovi koriste analne briseve za dijagnozu koronavirusa

Foto: EPA

NEKI kineski gradovi koriste uzorke iz anusa za detektiranje potencijalnih zaraza koronavirusom, dok Kina nastoji otkriti sve zaražene u regionalnim žarištima uoči lunarnih novogodišnjih praznika.

Muškarcu (52) iz Weinana u sjevernoj pokrajini Shaanxi uzet je bris grla nakon što je razvio simptome kašlja i gubitka apetita, a rezultati na koronavirus bili su negativni. No bio je pozitivan na uzetim brisevima iz nosa i anusa, rekao je gradski dužnosnik u srijedu. 

Osoba, koja je bila na medicinskom promatranju kao bliski kontakt drugog prijevoznika ranije ovog mjeseca, tada je potvrđena kao covid-pacijent, rekao je dužnosnik na konferenciji za medije. 

Dodatnim testovima pomoću briseva iz analnih otvora mogu se izbjeći lažno negativni nalazi

Analni brisevi zahtijevaju umetanje pamučnog štapića tri do pet centimetara u anus, koji potom treba nježno okretati. Prošli tjedan je pekinški dužnosnik rekao da su analni brisevi uzeti od više od 1000 učitelja, članova osoblja i učenika u osnovnoj školi u tom gradu nakon što je zabilježen slučaj koronavirusa. Također su im uzeli briseve iz nosa i grla. 

"Dodatnim testovima pomoću briseva iz analnih otvora mogu se izbjeći lažno negativni nalazi jer tragovi virusa u uzorcima fekalija ostaju uočljiviji dulji period nego što je to slučaj s respiratornim brisevima", rekao je Li Tongzeng, liječnik za respiratorne i zarazne bolesti za kinesku državnu televiziju prošli tjedan. Dodao je da su takvi uzorci nužni samo za ključne skupine ljudi, poput onih koji su u karanteni.  

Testiranje stolice može biti učinkovitije nego respiratorni testovi na koronavirus kod djece i novorođenčadi jer oni imaju veću prisutnost virusa u stolici nego odrasli, objavili su prošle godine istraživači s kineskog sveučilišta u Hong Kongu (CUHK). 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više