Nekim je političarima ukraden identitet. Kako se od toga zaštititi?

Foto: 123rf

NEKOLIKO zagorskih političara žrtve su krađe identiteta. Netko je s interneta, najvjerojatnije s kandidacijskih lista, prepisao njihove osobne identifikacijske brojeve (OIB) i ispisao fiktivne račune po kojima su oni jednoj riječkoj firmi prodavali staro željezo po 2000 kuna. Ništa se, dakle, političarima nije strašno dogodilo, osim što je nekome upalo u oko nekoliko sumnjivih računa pa ih je policija pozvala na razgovor da provjere jesu li zaista prodali popriličnu količinu starih automobilskih karoserija, perilica, štednjaka, hladnjaka, radijatora… Sitna neugodnost, ali moglo je biti i puno gore. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako se zaštiti od krađe identiteta.

Pazite što potpisujete i ne bacajte ugovore u smeće

Kod potpisivanja bilo kojeg ugovora, primjerice s teleoperaterom, od vas će tražiti hrpu podataka. Fotokopirat će vam osobnu iskaznicu, zapisati na ugovor OIB, datum rođenja i adresu. Svi ti podaci u rukama kriminalaca mogu vam nanijeti puno štete. Dovoljno je da je jedan od zaposlenika u poslovnici kojoj ste povjerili podatke pokvaren i može vam se dogoditi da u vaše ime potpiše desetke novih ugovora i natovari vam ozbiljan trošak. Takvo što teško možete izbjeći, ali možete se zaštiti od vlastite pogreške. Nemojte ugovore koje ste potpisali, čak ni ako su istekli, bacati u smeće ili stari papir. Na njima se nalaze isti ti podaci i netko samim kopanjem po vašoj kanti za papir može doći do dragocjenih podataka. Isto vrijedi i za račune, liječničke nalaze, sudske dopise i spise, kazne, zahtjeve za dokumentima. Prije bacanja ih pažljivo pregledajte i na njima uništite sve osjetljive podatke.

Ne vjerujte svakome

Nije rijetkost da trgovački lanci od kupaca u zamjenu za sitne nagrade traže puno osobnih podataka. Prije nego što im ih date, zapitajte se vrijedi li ta kartica vjernosti ili popust od nekoliko posto toliko osobnih podataka. Također, zapitajte se vjerujete li toj tvrtki da će dobro čuvati vaše podatke. Ako imalo sumnjate, nemojte im dati podatke. 

Izbrišite podatke s telefona

Sve više se oslanjamo na pametne telefone i povjeravamo im sve više svojih podataka. Ne pamtimo nego zapisujemo u njih pa se u njima nalazi sve više i više osjetljivih podataka. Prije svakog, pa i najjednostavnijeg popravka potrudite se da iz svojeg telefona izbrišete sve podatke. Ako to nije moguće jer je kvar ozbiljniji, preko interneta u potpunosti blokirajte svoj telefon. Tek nakon toga ga dajte serviseru u ruke. Nažalost, to je samo donekle sigurna opcija. Vještiji će i nakon takvih brisanja moći doći do podataka iz vašeg telefona. Ako mislite da je u njemu nešto što baš nikako ne bi smjelo nekome pasti u ruke, najbolje je da odustanete od popravka i fizički uništite telefon. Poslužit će dobar čekić. Za većinu je brisanje ipak dovoljno, ali preporučuje se istovremeno mijenjanje lozinki na svim servisima na kojima ste bili prijavljeni.

Jake lozinke nužnost su u digitalnom dobu. Izbjegavajte generičke sljedove nula, vlastiti rođendan i slične jednostavne stvari. Na svim servisima na kojima možete postavite provjeru u dva koraka kako biste smanjili mogućnost da se netko koristi vašim servisima, čak i ako zna lozinku. Čak i kada takve sigurnosne mjere postavite, nemojte na internetskim servisima pohranjivati kopije osobne iskaznice, putovnice, rodnog lista, vozačke dozvole, kreditnih kartica. Samo jedan od tih dokumenata u krivim rukama može vam stvoriti jako velike probleme.
 

Pročitajte više