Nekoliko ozlijeđenih u orkanskoj pijavici koja je poharala Murter

PRIZORI iz holivudskih filmova mogli su se vidjeti danas na otoku Murteru koji je oko 13 sati poharalo olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i razornom pijavicom. Prema prvim podacima, od posljedica nevremena nekoliko je građana ozlijeđeno, a nastala je i veća materijalna šteta.

"Kaos, lom, sve je polomljeno." - riječi su kojima je za Index opisao današnji događaj Borna Subota koji ljetuje na Murteru. Prema njegovim riječima, oko 17 sati na otoku još nije bilo struje, a 15-minutno olujno nevrijeme čupalo je drveće i u zrak bacalo grane i okolne predmete.

Prema nepotvrđenoj informaciji, pijavica je u zrak bacila i dio kioska koji je pao na jednu ženu te ju ozlijedio. Šibensko-kninska Policijska uprava također je izvjestila o nekoliko ozlijeđenih građana.

Pijavica je prouzročila veliku materijalnu štetu na krovovima kuća, a prevrtala je i automobile i kamp-prikolice. Doznajemo da je cijela plaža Slanice na Murteru devastirana, a uništen je i turistički kamp.

Oko 17 sati na Murteru je ponovno počela padati kiša praćena grmljavinom.

Jako nevrijeme, nezapamćena kiša i neobično jak vjetar zahvatili su oko 13 sati područje općine Stankovci kod Benkovca.

U nevremenu, koje je trajalo desetak minuta, oštećeni su brojni stambeni objekti. Vjetar je čupao stabla i privremeno zakrčio promet, a jedna je osoba lakše ozlijeđena.

Zbog nevremena u srednjoj Dalmaciji prekidi u opskrbi strujom

Nevrijeme koje je zahvatilo srednju Dalmaciju prouzročilo je nekoliko prekida u opskrbi električnom energijom, priopćila je Hrvatska elektroprivreda.

Najprije je u 11,02 sati ispao dalekovod 110 kV Bilice-Trogir što je dovelo do oštećenja distributivnog dalekovoda, pa su grad Trogir i okolica oko sat vremena ostali bez električne energije.

U 13,36 sati došlo je do petnaestminutnog prekida u napajanju Šibenika električnom energijom, a dva puta po petnaest minuta bez struje su bili Knin i Drniš.

Prekida u napajanju bilo je i u Vodicama, Pirovcu, Stankovcima, primoštenskom zaleđu, Rogoznici, Skradinu i na još nekim manjim područjima, od kojih neka još nisu dobila redovitu opskrbu električnom energijom.

Prema dosad primljenim dojavama, materijalna šteta pričinjena u jučerašnjem nevremenu na otoku Murteru procjenjuje se na gotovo pola milijuna kuna, izvijestila je danas šibenskokninska Policijska uprava.

Oštećen je veći broj obiteljskih kuća, 30-ak osobnih vozila, 40 brodica, 20 kamp kućica, više ugostiteljskih objekata, 40-ak šatora i 2 kioska, dok je 8 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Policija je izvijestila da se u jučerašnjem nevremenu u Murterskom moru kod otoka Čavlin prevrnuo katamaran " Jacob" s hrvatskom zastavom, na kojem je bilo osam članova posade, talijanskih državljana. Njih je neozlijeđene iz mora izvukla posade jedrilice "Qinne Nefertiti" , koja je plovila pod zastavom Malte.


U blizini otoka Kaprija nasukao se brod "North Star" vlasništvo 57-godišnjaka iz Splita, s pet članova posade, hrvatskih državljana. Svi su neozlijeđeni izašli na obalu, a brod je Pomorska policija oteglila u luku Kaprije. Materijalna šteta bit će utvrđena nakon očevida koji će obaviti djelatnici Lučke kapetanije iz Šibenika.

Na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Murtera zaključeno je da se šibensko-kninskom županu, Duji Stančiću, uputi zahtjev za proglašenje elementarne nepogode na području Murtera.

Vijeće je imenovalo i posebno povjerenstvo koje će procijeniti pričinjenu materijalnu štetu, a jednokratnu pomoć od 5 tisuća kuna dodijelilo je Ivi Kulušiću kojem je pijavica odnijela krov s obiteljske kuće.

Na sjednici murterskog Općinskog vijeća rečeno je , da je odmah nakon nevremena oko 200 gostiju napustilo auto kamp "Slanicu".

Foto: Borna Subota

Pročitajte više