Nekoliko tvrtki u Osijeku plaće isplaćuju u bonovima, a radnike zastrašuju da o tome šute

DJELATNICI jedne osječke građevinske tvrtke već godinama gotovo polovinu plaće primaju u bonovima koje mogu iskoristiti u trgovinama široke potrošnje samo jednog trgovačkog lanca, piše Glas Slavonije.

Navodno se slična praksa provodi i u brojnim drugim tvrtkama, posebno trgovačkim poduzećima. "Već ne znam kuda bih od sramote pred rodbinom i prijateljima. Svaki mjesec ih 'žicam' da otkupe dio mojih bonova kako bih imala dovoljno novca za plaćanje režija. No,sada mi više ni to nije dovoljno. Suprug i ja imamo kredite u 'švicarcima', rata kredita nam se posljednjih godinu dana poduplala. Meni treba moja plaća u novcu, ne mogu bonovima plaćati kredit! No, u firmi se tako što ne smije ni spomenuti! Kao da je posve normalno da nam se plaća isplaćuje na takav način", priča jedna ogorčena Osječanka koja radi u jednoj građevinskoj tvrtki.

Frano Kopić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Osječko-baranjsku županiju, potvrđuje njene navode, te dodaje kako je pravda za gore navedenu Osječanku, i druge Osječane u sličnoj situaciji, teško dostižna.

"Jedino inspekcija može zaustaviti poslodavca u takvoj praksi i kazniti ga. No, kada inspekciju alarmiramo, informacija da će inspektori doći uvijek stigne do poslodavca, koji prije inspektorova dolaska prilagodi papire i za razgovor ostavi dostupne samo radnike koje zastrašivanjem prisili da lažu kako plaću dobivaju u cijelosti u novcu", kazao je.

Pročitajte više