Nela Sršen: Italija treba uvesti obavezno cijepljenje

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell, EPA

IAKO se cijepila tek naknadno, što je i sama priznala jednom prilikom na gostovanju na HRT-u, ali je ponovila i danas, doktorica iz bolnice u Padovi Nela Sršen kaže da bi Italija trebala uvesti obavezno cijepljenje.

"Imamo novu bolest"

U razgovoru za Novi list ona je rekla sljedeće:

"Ono čemu svjedočimo od 15. listopada je visok skok postotaka novih bolovanja. Naime, imamo novu bolest, tzv. bolest green-passa.

Mnogi od onih koji se nisu cijepili, a neće se podvrgnuti testiranju, mogli bi izabrati treći put, a to je bolovanje.

Bez green-passa, radniku se to smatra neopravdanim nedolaskom i suspenzijom na radnom mjestu koja nema disciplinskih posljedica do deset dana, a isto tako mu je uskraćena i plaća.

Ipak, ne može biti otpušten.

Protiv bolesti green-passa poslodavci bi mogli tražiti inspekciju od liječnika zaduženih za kontrolu odnosno talijanske institucija za socijalnu prevenciju (INPS)".

"Umjesto green-passa obavezno cijepljenje"

"Ali uzmimo primjer, u Lombardiji je trenutno na bolovanju 39 tisuća osoba, s tek 24 liječnika INPS-a za cijelu pokrajinu Lombardija. Ili, pokrajina Pijemont sa 16.700 otvorenih bolovanja i 11 liječnika zaduženih za provjeru certifikata i 'bolesnih'.

Ove dane INPS traži i povratak umirovljenih liječnika da se vrate na posao, a od 15. do 21. listopada imamo eksploziju potvrda o bolesti. Isto tako, povećao se postotak cijepljenih, što u konačnici i jest bio prvenstveni razlog uvođenja obaveze cijepljenja.

Rizik od masovnog testiranja jest unosni biznis ljekarni koje testiraju masovno jer je potreban green-pass. Što očekujemo? Da se umjesto obaveze green-passa, uvede obavezno cijepljenje" poručuje Sršen.

"I ja sam bila skeptična prema cijepljenju"

Ponovila je da je i sama bila skeptična kad se počelo s cijepljenjem. "Dobila sam dvije opomene uz eventualno suspendiranje s radnog mjesta. Jesam li imala drugi izbor? Naravno da jesam. Mogla samo ostaviti svoj posao u bolnici, prepustiti se svojim strahovima od cjepiva.

Mogla sam slušati sve one neznanstvene i pseudoznanstvene teorije zavjere. No tada sam shvatila da sam dio nečega u čemu smo svi zajedno. I jedini način da izađemo iz ovog pakla jest da svi zajedno djelujemo. Kako? Cijepljenjem. Strah? Prošao je nakon cijepljenja", komentirala je Sršen.

Pročitajte više