Nela Sršen: Iznenadilo me da se ljude koji su cijepljeni nije prije toga testiralo

Screenshot: HRT

NELA Sršen, liječnica iz Sveučilišne bolnice u Padovi, izjavila je u HTV-ovom Studiju 4 da oni koji su preboljeli teže oblike covida-19 još uvijek imaju antitijela. No potvrdilo se da i oni koji su preboljeli covid i oni koji su cijepljeni još uvijek se mogu zaraziti ne razvijajući bolest, ali mogu zaraziti druge.  

"Oni koji su primili prvu dozu cjepiva, razvili su bolest. Nije to bilo vezano za samo cjepivo. Ono što me posebno iznenadilo je da svi oni koji su bili podvrgnuti cijepljenju, nisu preventivno radili testove. Možda je to normalno, ali možda i nije, ne znam.  Neke komplikacije su baš bile vezane za prisutnost antitijela. Oni se nisu testirali na covid jer se mislilo da su bili negativni", izjavila je Sršen. 

Istaknula je da se u Milanu provodi masovno cijepljenje, a paralelno s time rade se i brzi testovi, molekularni testovi. Dodaje da Europska agencija za kontrolu bolesti inzistira da sekvenciranju mutirajućih varijanti.

"Još uvijek se ne zna kolika je mogućnost da svi oni koji su cijepljeni ujedno budu otporni i na varijante", dodaje.     

Talijanska vlada odlučila je da zbog trećeg vala od ponedjeljka slijedi potpuno zatvaranje. Osim toga, za Uskrs će cijela zemlja biti u "crvenoj zoni". Na cijelom svom teritoriju Italija je od jučer prekinula uporabu AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19.

Pročitajte više