Nema američke zdravstvene reforme prije Božića



PO SVEMU sudeći, gornji dom američkog Kongresa neće uspjeti završiti raspravu oko novog zakona zdravstvene reforme. Ben Nelson, jedan od članova Demokratske stranke, danas je rekao kako odbija kompromis oko pobačaja bez kojega neće glasati za zakon.

Demokratska stranka u Senatu ima 60 glasova, točno onoliko koliko im treba za probijanje ujedinjene republikanske opozicije. Predsjednik SAD-a Barack Obama zamolio je Senat da izglasa zakon prije kraja godine, da bi spriječio prelijevanje rasprave u novu, izbornu godinu. No, demokrati se nisu uspjeli usuglasiti oko brojnih pitanja, pa je vođa demokratske većine u Senatu, Harry Reid, morao unijeti seriju kompromisa.

Nelson je danas za radio stanicu izjavio kako fraziranje oko pobačaja kakvo je trenutno predloženo nije dovoljno da bi se osigurao njegov glas. Ostalih 59 članova demokratskog kluba u Senatu uspjelo se usuglasiti oko zakona, i to nakon što je zbog opozicije nekih članova izbačen plan za osnivanje državne osiguravajuće kuće.

Izmjene i kompromisi

Verzija zakona izglasana u Predstavničkom domu uključuje strože fraziranje točke o pobačaju, ali verzija Senata odbacila je takav amandman. Radi se o zabranjivanju kupovanja planova zdravstvenog osiguranja koji podržavaju pobačaje ljudima koji primaju subvencije centralne države. Nelson, koji se protivi pobačaju, tvrdi da temeljno pitanje pobačaja još uvijek nije riješeno.

Reid želi u sljedećih nekoliko dana podnijeti amandman koji bi uključio odustajanje od formiranja državne osiguravajuće kuće i kompromisno fraziranje problema pobačaja, tako da do Badnjaka može provesti glasanje. Nada se da će uz 60 glasova moći osigurati izglasavanje zakona. Nelson mu je svojom najavom otežao život.

Puno toga na kocki

Zbog odustajanja od formiranja državne osiguravajuće kuće i proširenja Medicarea, državnog plana zdravstvenog osiguranja za starije osobe, na ljude iznad 55. godine života, Reid je uspio naljutiti liberalno krilo svoje stranke, ali i cijelu javnost.

Sudeći po anketama, većina Amerikanaca sada je protiv zdravstvene reforme, koju su u velikoj mjeri podržavali prije nego što je počeo sam zakonodavni proces. Republikanci tvrde da je Demokratima jasno da više nemaju potporu javnosti, pa zbog toga žele što prije završiti glasanje i riješiti se tereta.

Zdravstvena reforma nije samo najvažnije unutarnjopolitičko pitanje administracije Baracka Obame, nego je jedan od glavnih elemenata po kojima će birači ocjenjivati Demokratsku stranku. To bi se u narednoj godini moglo pokazati jako bitnim, jer će se na izborima na kocki biti sva mjesta u Predstavničkom domu i najmanje 36 od 100 mjesta u Senatu. Demokrati su u opasnosti da izgube većinu u Kongresu, što bi njihov, ali i Obamin život moglo učiniti puno težim u nadolazećim godinama.

Pročitajte više